De obsessie van De Filmjunk: Nicolas Cage

Waarom nu deze obsessie?

Nicolas Cage maakte vorig jaar een comeback met het magische Pig, daarvoor speelde hij in Willy’s Wonderland een zwijgende conciërge die animatronische poppen afmaakt. Dit jaar verschijnt hij in The Unbearable Weight of Massive Talent, waarin hij zichzelf speelt. Ik kan geen betere naam bedenken om mijn nieuwe serie mee te openen.

Waarom Nicolas Cage?

Intensiteit. Voor Nicolas Cage is het spelen van het personage niet genoeg. Hij wil de waarheid vertellen, maar beschouwt zich ook als surrealist. Ik heb geen idee hoe iemand surrealistisch acteert, maar dat is wat Cage doet. Hij beweerde eens een eigen acteermethode te hebben ontwikkeld die hij doopte tot “Nouveau Shamanic”. Zijn inspiratie voor deze methode kwam uit het boek The Way of the Actor van Brian Bates, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen shamalans en acteurs. Cage zei dat hij waarschijnlijk eens een boek over “Nouveau Shamanic” zou schrijven.

Die toewijding levert wel prachtige scènes op. Cage deed een griezelig goede imitatie van Elvis Presley in Wild at Heart, somde gepassioneerd het alfabet op in Vampire’s Kiss, ging sekteleden met een kettingzaag te lijf in Mandy en gooide “SLAMDUNK!” schreeuwend vruchten in de vuilnisbak in Color Out of Space.

Soms is het een tikje te veel. Cage besloot zich tijdens de opnames voor Ghost Rider: Spirit of Vengeance te schminken als Baron Samedi, een god met een schedel als gezicht. Kan je nagaan hoe dat overkwam, toen Cages typerende krachtige energie daarbovenkwam. Staat er ineens een kerel met een schedelkop tegen een medespeler te schreeuwen. Voor Leaving Las Vegas stond hij erop een scène echt dronken te spelen, in Joe stelde hij voor om een “spirituele dans uit te voeren”. De een vindt hem onmogelijk om mee samen te werken, de ander vindt hem geniaal.

Cage is door zijn alomtegenwoordigheid een meme geworden. Zelf beweert hij graag te werken, dat hij daarom zoveel rollen accepteert. Wie Wikipedia erop naleest weet dat hij belastingschulden moet aflossen. Tenminste, als Wikipedia uitgaat van betrouwbare bronnen. Cage zal, naar eigen zeggen, tot zijn dood blijven acteren. Sterven in het harnas. Ik zie het hem doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.