House of Gucci

Ik ken Gucci van naam. Merknaam, om precies te zijn. Ik denk dan aan dure kleren, bijpassende juwelen en accessoires, rijkdom, status en faam. Wat ik niet wist was dat de familie Gucci gebukt ging onder smeuïge schandalen. Maurizio Gucci, de enige zoon van Rodolfo Gucci, trouwde met Patrizia Reggiani, die haar echtgenoot uiteindelijk liet ombrengen door een huurmoordenaar. Kijk, dat is nou nog eens een verhaal om te verfilmen. Ridley Scott doet de regie, Adam Driver, Jeremy Irons, Al Pacino en Jared Lato spelen de familie Gucci. Lady Gaga mag in de huid van indringster Patrizia kruipen.

Oke. Dus, dat ik het even goed begrijp. Een Italiaanse familie wordt gespeeld door Amerikaanse en Engelse acteurs? Zoiets is natuurlijk niet nieuw, er zijn genoeg films waarin de spelers een vet accent aannemen om zo “buitenlands” over te komen. House of Gucci laat zien hoe het niet moet. Als de eerste woorden uit Drivers mond rollen, gaan mijn tenen krommen.

Man, je bent een fantastisch acteur en wisselt soepel blockbusters af met kleinschalige arthousefilms. En dan kom je hiermee? Driver is nochtans erg overtuigend als de stijve en wijfelende Maurizio. Maar ja, dat wanstaltige Italiaanse accent… Lady Gaga is een tikje beter, de rest van de acteurs lijkt maar wat aan te rommelen. Leto gooit er nog een volle schep bovenop en maakt er een dikke klucht van.

De genante farce is ook nog eens inconsequent. Irons valt soms terug naar zijn Engelse spraak, op het einde gaat een kerel doodleuk gewoon Italiaans praten. Waarom in godsnaam? De hele film lang heeft nog niemand één woord Italiaans uitgekraamd en nu komen er toch Italiaanse zinnen langs? Had Scott er niet gewoon beter aan gedaan om als producer op te treden voor een echte Italiaanse productie?

Het is een protserig verkleedpartijtje dat het niet slecht zou doen op de middelbare school.

Naast de bedenkelijke acteursregie wordt House of Gucci gedwarsboomd door een ondermaats script. Scott staat liever achter de monitor de beelden te componeren dan dat hij op het script let, hier maakt hij het wel erg bont. Neem nou de scène waarin Rodolfo Maurizio waarschuwt dat Patrizia een golddigger is. Maurizio bijt terug met “zo’n vrouw is zij niet!” Echt waar? Is deze flauwe one-liner het beste waar de twee scenaristen mee konden komen?

Ook de opbouw van het drama roept vraagtekens op. Ineens is Maurizio de duivelse partner en moeten wij Patrizia gaan zien als emotioneel verwaarloosde vrouw. Heb ik iets gemist? Zijn er scènes op de snijtafel beland die beter in de film hadden moeten blijven? Scott kan toch veel beter dan dit? Hij heeft verdorie klassiekers als Blade Runner en Alien gedraaid. Die zagen er verbluffend uit en waren verhaaltechnisch veel sterker.

Als eindelijk de trekker is overgehaald, slaak ik een zucht van opluchting. Eindelijk voorbij. House of Gucci weet de decadente glamour van Gucci mooi in beeld te vatten, de inhoud is een rommelige bende. Het is een protserig verkleedpartijtje dat het niet slecht zou doen op de middelbare school. Voor een film met zulke grote namen is dat vrij treurig. House of Gucci is geen goeie reclame voor Gucci.

House of Gucci (2021) on IMDb

Regie: Ridley Scott. Met: Adam Driver en Lady Gaga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.