Man of Wrath

Ik had er geen idee van dat Guy Ritchie een nieuwe film had gemaakt. Man of Wrath heet die. Of, zoals Prime Video hem heeft getiteld, Cashtruck. De zwijgzame H (Jason Statham) gaat aan het werk als chauffeur/beveiliger van geldwagens. Een beroep dat niet zonder risico is, omdat de laatste tijd geldwagens vaak op de radar van criminelen staan. H lijkt weinig last te hebben van de gevaren en staart voornamelijk nors voor zich uit. Niet iedereen voelt zich fijn bij de ijskoude H.. Hij wordt gezien als het stille type dat wel eens gevaarlijke geheimen met zich mee kan dragen. Wie is H eigenlijk?

Waarom is hij zo in zichzelf gekeerd? Wat moet hij met de gegevens van zijn collega’s? Belangrijker nog, hoe komt het dat hij een bende overvallers weet af te schrikken? Als hij zich buigt over een berg documenten, spoelt Ritchie de tijd terug en maken wij kennis met een groep gegrustreerde ex-soldaten.

Ze missen de actie van de oorlog, moeten zich redden met een karig inkomen en verliezen zich in alcohol. Hun voormalige baas Jackson (Jeffrey Donovan) stelt voor om aan de roof te gaan. Het is een lucratieve onderneming, maar levert niet veel op. Zo komen ze op het idee om geldwagens te beroven. Niemand weet dat dit plan heel veel levens zal beschadigen en veranderen. Met name Jan (Scott Eastwood), de heethoofd van de groep, is verantwoordelijk voor een bloedige tragedie.

Na het jolige en vlotte The Gentlemen uit 2019 gooit de Britse Quentin Tarantino het roer flink om en laat zijn gewoonlijke visuele franje achterwege. In plaats daarvan richt hij ruimte in voor de personages en de gespannen, grimmige sfeer. Man of Wrath speelt zich af in een door mannen gedomineerde wereld, een plek vol testosteron, bier, spieren, flinke taal en geweren. Dit is geen plek voor gevoelige zieltjes die schrikken van hardhandige ondervraginstactieken.

Ritchie mag vaker van dit soort grimmige films maken.

Met Wrath of Man levert Ritchie, in mijn ogen, een van zijn betere films af. Vergeet de arme sloebers en bijdehande gangsters uit Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch.. Richties nieuwste film is een rauwe wraakthriller met personages die balanceren op de lijn tussen goed en kwaad. Statham doet als H niet zo erg veel, hij brengt een spanning in zijn rol die benauwend werkt. Met een minimum aan tekst presenteert hij evengoed de gevoelswereld van zijn personage.

Een opvallende verschijning is Eastwood, die de kaaklijn en koele blauwe ogen van zijn vader heeft geërfd. Clint Eastwood moest het hebben van zijn persoonlijkheid, Scott Eastwood heeft als acteur veel meer rijkwijdte. Met zijn rol als opgefokte soldaat is hij een etterbak, op de juiste momenten is er een glimp van angst of twijfel in zijn ogen zichtbaar. Ik durf wel te stellen dat hij in Wrath of Man meer emoties toont dan dat zijn vader in het algemeen doet.

Hoe simpel Wrath of Man ook is, met een verhaal dat op zich al duizenden keren is verteld, ik vond hem steengoed. Ritchie mag vaker van dit soort grimmige films maken. Met alsjeblieft weer Statham en Eastwood in de hoofdrollen.

Wrath of Man (2021) on IMDb

Regie: Guy Ritchie. Met: Jason Statham en Scott Eastwood

Een gedachte over “Man of Wrath

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.