Red Notice

Hoe Red Notice ook door critici is ontvangen (niet al te best), het mag zich sowieso de duurste Netflix-productie ooit noemen. Tot een andere film met die eer gaat strijken. Het is geen wonder dat de portemonnee van Red Notice zo goed was gevuld. De hoofdrollen worden namelijk gespeeld door Ryan Reynolds, Gal Gadot en Dwayne “The Rock” Johnson. Drie supersterren die niet voor niets op komen draven. Erg leuk en interessant allemaal, hoe is de film zelf? Het begint met een korte uitleg over een diamant uit de tijd van Cleopatra. Ik vraag mij af of de voiceover wel echt zijn best deed met inspreken.

Het voelt nogal plichtmatig, hoe hij het verhaaltje over Cleopatra opleest. Dat gevoel heb ik ook bij de eerste scènes, waarin superdief Nolan Booth (Reynolds) tijdens een kraak achtervolgd wordt door de gespierde agent John Hartley (Johnson). Er zijn typische achtervolgingen en wat flauwe grappen. Het budget is tot nu toe duidelijk niet gegaan naar het script. Red Notice wordt pas echt vermakelijk als Nolan en John gaan samenwerken.

De twee zijn een team met duidelijke rolverdeling. Reynolds is de eikel die Johnson op de zenuwen werkt, Johnson de kalme krachtpatser die zijn kompaan meer dan eens een dodelijke blik toewerpt. Op zich is het geen verrassing dat dit partnerschap werkt. Reynolds schudt de sarcastische oneliners uit zijn mouw, Johnson is nog altijd “The Most Eelectrifying Man in Sports Entertainment.” Ik was vooral nieuwsgierig naar Gadot. Ik ken haar alleen van Wonder Woman en heb haar nog niet eerder in een meer komische rol gezien.

Als de slinkse Bishop mag zij het meest geheimzinnige personage spelen. Geen zwepen of magische vijanden. Wel een vrouw die zichzelf prima kan redden in een mannenwereld. De ene keer is zij grappig, dan weer bloedernstig en zelfs een tikje intimiderend. Die onvoorspelbaarheid maakt haar zo aantrekkelijk. Wie is zij nou? Ann welke kant staat zij? In andere besprekingen las ik dat Gadot slechts dienst doet als oogsnoepje, ik vind dat een onterechte opmerking. Het is geen rol met al te veel diepgang, Gadot maakt er het beste van. En dat doet zij erg goed.

Het plichtmatige gaat niet helemaal weg, voor een avondje op de bank is Red Notice prima.

Zoals ik al aangaf heb ik wel het gevoel dat door de drie peperdure spelers minder geld overbleef voor andere zaken. Zo zag ik hier en daar uit de computer getoverde effecten, waarvan ik mij afvroeg of ik dat wel had moeten zien. En er had dus nog even naar script moet worden gekeken. Niet alleen om betere grappen te schrijven, ook om wat gaatjes te dichten.

Toch zijn het wel de acteurs die van dit ironische avontuur een vermakelijke film maken. Het plichtmatige gaat niet helemaal weg, voor een avondje op de bank is Red Notice prima. Het einde zet de deur open naar een eventueel vervolg. Mochten de producers nog dieper in de buidel willen reiken, dan zou dit vervolg er nog kunnen komen ook. Zonder Reynolds, want die heeft aangegeven te willen pauzeren.

Ironisch genoeg was Red Notice trouwens helemaal niet bedoeld als Netflix-film. Het moest worden uitgebracht door Universal Studios, maar toen werden de rechten verkocht aan Netflix. Zou de hype net zo hoog zijn geweest met een gewone bioscoopuitbrengst? Eerlijk, ik denk van niet.

Red Notice (2021) on IMDb

Regie: Rawson Marshall Thurber. Met: Ryan Reynolds en Gal Gadot

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.