The Trip

Een goede collega van mij tipte over The Trip, een Deense Netflix-cocktail van komedie, drama, actie en flink wat horrorbloed. Regisseur Lars (Aksel Hennie) en Lisa (Noomi Rapace) zijn met flink wat ups en downs al heel wat jaren bij elkaar. Om de liefdesband te versterken gaan de twee een weekend in een vakantiehuisje zitten. Na wat ongemakkelijke pogingen om zo lief mogelijk tegen elkaar te doen, blijkt dat het koppel een dubbele agenda heeft. Noch Lars, noch Lisa zijn van plan om de breuken in hun relatie te lijmen. Het liefdespaar heeft de bedoeling om elkaar uit de weg te ruimen.

Lars is de eerste om dit plan uit te voeren, helaas is Lisa hem voor en rollen de twee ruziënd over de vloer. Tot hun onaangename verrassing komen er complicaties bij door ongenodigde gasten die dit huisje ook hebben gevonden. Hun strijd om elkaar te doden verandert in een strijd om te overleven. En daar zullen zij toch elkaar voor nodig hebben. Zal dit lukken? Of is de wederzijdse brok zo sterk gegroeid dat samenwerken er helemaal niet meer inzit?

The Trip kent een bijzondere aanloop. De eerste beelden zijn niet eens van de film zelf, maar van een in bed kibbelend koppel, afskomstig van een soap die Lars regisseert. Het is wel een mooie samenvatting van de relatie tussen Lars en Lisa. Voordat Lars naar huis vertrekt brengt hij nog een bezoek aan zijn vader, die vindt dat zijn zoon eens een echte baan moet zoeken. Deze scène is een zin die wat in het luchtledige wappert, ook hier heeft regisseur Tommy Wirkola (die overigens ook het voortreffelijk Dead Snow op zijn naam heeft staan) zijn bedoelingen mee.

Onderweg naar het vakantiehuisje – nog door Lars’ vader gebouwd – duurt het niet lang voor de gebrouilleerde tortelduiven een woordenwisseling krijgen die escaleert in beschuldigingen heen en weer. Het is een beetje als Who’s Afraid of Virginia Woolf, waarin ook een bekvechtend echtpaar centraal staat. Maar dan wel komischer.

Ik weet niet of de genre-cocktail van The Trip voor iedereen geschikt is.

Het wordt echt interessant als Lars en Lisa moeten vechten voor hun leven. Wat er precies gebeurt moet je zelf maar zien, laat ik het erop houden dat de de twee tot het uiterste worden gedreven. Op den duur vind ik wel dat Wirkola de boel te veel rekt. De afloop is duidelijk, zet er gewoon een punt achter.

Op verhaalniveau tovert Wirkola steeds weer nieuwe plotddraaien uit zijn mouw, en bouwt knap naar de zwartgallige ontknoping, om vervolgens een cirkel te maken. Een script waarin alles klopt en elk personage zijn eigen passende rol heeft. In de finale vindt Wirkola nog tijd om snedig commentaar te geven op exploitisme. Kijk, daar hou ik nou van.

Ik weet niet of de genre-cocktail van The Trip voor iedereen geschikt is. Je moet ervan houden dat de verschillende smaken door elkaar lopen en dat de ene smaak overheersender is dan de andere. Het wordt bovendien echt heel erg gewelddadig, alles en iedereen komt onder het bloed te zitten. Lars ziet er op het einde uit als een oorlogsveteraan. Eerlijk is eerlijk, in zekere zin heeft hij, samen met Lisa, een oorlogssituatie overleeft.

The Trip (2021) on IMDb

Regie: Tommy Wirkola. Met: Aksel Hennie en Noomi Rapace

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.