The World Is Not Enough

In 1999 nam mijn meester de klas mee naar de aula om een film te kijken. We zaten wel vaker in de aula een film te kijken. Inspector Gadget bijvoorbeeld. Of The BFG. Maar die keer keken wij naar The World Is Not Enough. Ik moet een jaar of tien zijn geweest en wist niets af van James Bond. Deze film, gedragen door Pierce Brosnan, was mijn introductie. Met rode wangen zat ik naar de hachelijke en erotische avonturen van de geheim agent te kijken. Ik vond het fantastisch. Ruim twintig jaar later is van de meeste opwinding weinig overgebleven. Toch blijft Brosnans derde optreden als James Bond nog genietbaar.

In The World Is Not Enough wordt hij gedwongen om pauze te nemen, maar daar heeft 007 weinig trek in. Koppig als hij is bemoeit hij zich met de raadselachtige zaak van terrorist Renard (Robert Carlyle) en Elektra King (Sophie Marceau). Elektra was ontvoerd door Renard, haar vader Robert (David Calder) werd door het geheim agentschap geadviseerd geen losgeld te betalen. Uiteindelijk is Elektra vrijgekomen en wordt Robert gedood in een aanslag.De sporen wijzen naar Renard. Dus gaat James Bond er op eigen houtje op uit om hem onschadelijk te maken.

Renard is jaren geleden bekeerd tot de KGB en werd ooit neergeschoten door een agent van MI6. In plaats van hem te doden, heeft de kogels Renard immuun gemaakt voor pijn. Hij voelt niets meer. Hij zal ooit wel dood neervallen, voor die tijd is zijn doorzettingsvermogen onmenselijk sterk. Tel daar nog zijn verdwenen pijngrens bij op en zie daar een best wel gevaarlijk individu.

Tussen het jagen op Renard door, zweert James Bond om Eleketra met zijn leven te beschermen. Ook in bed. Naakt. Er duikt nog een vrouw op, de wetenschapper Christmas Jones (Denise Richards). James Bond zou James Bond niet zijn als hij eveneens op haar zijn charmes loslaat. Het is zo vreselijk voorspelbaar geworden dat ik het grappig vind. Ook in negentiende film over de geheim agent moet en zal die vermaledijde formule worden afgewerkt. Het publiek komt toch wel, tegen het budget van 135 miljoen dollar bracht The World Is Not Enough 361.8 miljoen dollar op.

Zag ik als tienjarig jochie in The World Is Not Enough een spectaculaire actiefilm, nu zie ik vooral een voortzetting van het bekende liedje.

Dit wil overigens niet zeggen dat ik The World Is Not Enough een slechte film vind. Het niveau van GoldenEye wordt nergens gehaald, het is evengoed vermakelijk. Richards zou nogal wat kritiek hebben gekregen, en alhoewel ik haar nou niet beschouw als geweldige actrice, vind ik alsnog dat zij het hier best goed doet. Carlyle stort zich vol overgave in de rol van de doorgedraaide Renard. Marceau is verleidelijk als jonge vrouw die James Bond om haar vinger weet te winden.

Laat ik ook niet John Cleese vergeten, die hier voor het eerst komt opdagen als R, de opvolger van Q (Desmond Llewelyn). Cleese is precies wat je van hem mag verwachten: een verrukkelijke dosis ironie. Was Llewelyn altijd een beetje een brompot, Cleese laat droogjes, doch in scherpe bewoordingen, weten wat hij van James Bonds grappig bedoelde replieken vindt. Ik vind het erg jammer dat hij hierna alleen nog maar terugkwam in Die Another Day.

Zag ik als tienjarig jochie in The World Is Not Enough een spectaculaire actiefilm, nu zie ik vooral een voortzetting van het bekende liedje. Het is nog de moeite waard. Maar inmiddels hunker ik wel naar wat anders.

The World Is Not Enough (1999) on IMDb

Regie: Michael Apted. Met: Pierce Brosnan en Robert Carlyle

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.