Play Misty for Me

Macho-icoon Clint Eastwood was veertig toen hij debuteerde als regisseur. Met Play Misty for Me week hij af van zijn gebruikelijke actiefilms en maakte hij een grimmige psychologische thriller. Hij is radiopresentator Dave die regelmatig het verzoek krijgt om de plaat Play Misty for Me te draaien. Dit verzoekje komt steeds van dezelfde vrouw. Dave ziet er weinig kwaad in om aan haar vezoek te voldoen, maar is wel verrast als hij de mysterieuze dame ontmoet. Zij heet Evelyn (Jessica Walter) en de twee beleven een one-night stand. Dave gaat daarna weer verder met zijn leven.

Voor Evelyn betekent hun kortstondig erotisch samenzijn meer. Veel meer. Ze legt Daves afwijzing naast zich neer en dringt diep door in zijn leven. Ook als hij de draad wil oppakken met een oude vlam staat Evelyn van een afstand toe te kijken, met afgunst en angst in haar ogen. Eastwood kwijt zich prima van zijn dubbeltaak als regisseur en acteur, het is Walter die de show steelt als doorgeslagen fan.

Evelyn had zo eendimensionaal figuur kunnen worden, een personage dat voornamelijk dient om Daves leven te ontregelen, spanning op te roepen. Of het nou door het script of Walters acteertalent komt – of allebei – wat mij betreft is Evelyn meer dan de fan die haar idool aanbidt. Ik krijg namelijk het sterke gevoel dat zij worstelt met borderliner.

Dit zet Evelyn in een ander licht. Zij is nog steeds gestoord, misschien zelfs krankzinnig, maar zij is ook een patiënt die gestuurd wordt door innerlijke psychologische problemen die zij niet in de hand heeft. Play Misty for Me is dan niet zozeer een psychologische thriller, als wel een psychologisch drama. En alhoewel Eastwood de hoofdrol speelt, wordt zijn beperkte acteervermogen pijnlijk duidelijk als Walter tegenover hem staat.

Als je het mij vraagt had zij veel meer erkenning moeten krijgen.

Het ene moment is zij een lief, naïef meisje dat de gevolgen van haar daden niet inziet, dan weer bijt zij zo stevig van haar af dat haar tandafdrukken in de arm van haar tegenstander staan. Na een mislukte poging tot suïcide smeekt zij Dave om bij haar te blijven. Zonder het aan te dikken maakt Walter van Evelyn een complexe, gelaagde vrouw met een getroubleerde psyche. Zij is gevaarlijk, toch voel ik iets van medelijden voor haar. Dat komt misschien ook door Walters ontwapenende glimlach en ogen. Alsof zij zegt “hoezo ben ík gevaarlijk…?”

Play Misty for Me kent minder genade voor Evelyn en laat Dave op het einde gloriëren. Wel met flink wat psychologische littekens, hij blijft de held van het verhaal, de arme stakker die het slachtoffer werd van een vrouw die weinig aan haar daden kon doen. Ja, Evelyn ging veel te ver. Toch blijf ik het gevoel houden dat zei iets meer verdiende dan deze… val.

Eastwood is hierna doorgegaan met regisseren en leverde klassiekers af als Mystic River, Million Dollar Baby en Changeling. Walter bleef doorwerken als actrice en overleed dit jaar op tachtigjarige leeftijd. Als je het mij vraagt had zij veel meer erkenning moeten krijgen. Op zijn minst een Oscar voor haar rol van Evelyn.

Play Misty for Me (1971) on IMDb

Regie: Clint Eastwood. Met: Clint Eastwood en Jessica Walter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.