Wild Orchid

Wild Orchid kon bij uitkomst in 1989 rekenen op gratis schandaal-reclame. Hoofdrolspelers Mickey Rourke en Carré Otis waren tijden het filmen van dit erotisch drama geliefden, met als gerucht een pittige geruchtenmolen. De saillanste roddel was dat hun pikante liefdesscènes authentiek waren. Daar kan je vraagtekens bij zetten. Dus niemand van de crew had door dat de acteurs echt seks met elkaar hadden? Hoe gezocht de roddelpraat ook was, het publiek stroomde toe om het stomende avontuur met eigen ogen te zien en betaalde het budget zo ruimschoots terug.

De naïeve Emily Reed (Otis) moet voor een vooraanstaand advocatenkantoor de koop van een hotel bezegelen. Zij wordt begeleid door Claudia Dennis (Jacqueline Bisset), en ontmoet de zwijgzame James Wheeler (Rourke). De ontmoeting is toevallig, James had eigenlijk op date moeten gaan met Claudia. Omdat de eigenaar van het hotel lastig doet over de verkoop en Claudia wil ontmoeten, regelt zij dat de bleue Emily in haar plaats met James gaat dineren. De erotische vonk springt over (tenminste, dat wil Wild Orchid ons wijsmaken) en Emily raakt helemaal in de ban van de mysterieuze miljonair.

Ik heb Rourke best hoog zitten als acteur. Hij is een van die spelers die altijd spanning met zich meebrengt. Temperament. Ofwel: charisma. Met slechts een klein gebaartje weet hij verschillende emoties op te roepen. Hij weet morsige personages, levend aan de zelfkant van de samenleving, iets menselijks te geven. Maar dan moet hij wel iets hebben om mee te werken.

Bij een erotisch drama zit het publiek niet te wachten op te veel gepsychologiseer. Toch, de karakters een beetje persoonlijkheid meegeven wordt gewaardeerd. Ik bedoel, wie is die James nou. Volgens Claudia heeft hij hard gewerkt om miljonair te worden en worstelde hij met gestotter. Emily komt erachter dat hij zich niet emotioneel kan binden. Waarom? Geen idee. Ik weet evenmin iets over bijvoorbeeld zijn ouders, wat zijn dromen en angsten zijn…

Om de gebreken te verbloemen, tracht regisseur Zalman King de aandacht af te leiden met oogstrelende, exotische beelden.

Otis is een ander pijnlijk minpunt van Wild Orchid. Zij wordt omgeven door een ongemakkelijke aura. Alsof zij niet op haar plek is als actrice. Haar voorkomen is prachtig, het acteren komt er wat stijfjes uit. Geforceerd. De ene keer zijn haar emotionele reacties erg sterk, de andere keer speelt zij juist onderkoeld. Tegenover een acteerkanon als Rourke valt dat op. Ook al staat hij op de automatische piloot.

Om de gebreken te verbloemen, tracht regisseur Zalman King de aandacht af te leiden met oogstrelende, exotische beelden. Straatcarnaval, knappe mannen en vrouwen die met (half)onblote lichamen rondlopen, plaatjes van het strand die zo op een ansichtkaart kunnen. Het is een verleidelijke uitnodiging tot vakantie vieren in een ver, warm oord, waar ondeugend vertier aan de orde van de dag is. Er zal hier ongetwijfeld publiek voor zijn, ik vond het saai. Doodsaai. Prima als er de film vol erotiek zit, ik word vooral opgewonden van goed uitgewerkte personages. En meer verhaal dan dit.

Die scènes tussen Rourke en Otis vond ik trouwens niet zo spannend. Het zal voor die tijd ongetwijfeld erg gewaagd zijn geweest. Alhoewel Rourke en Lisa Bonet twee jaar eerder ook uit de kleren gingen voor Angel Heart. Die scène is écht pittig.

Wild Orchid (1989) on IMDb

Regie: Zalman King. Met: Mickey Rourke en Carré Otis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.