Gangsterboys

In Gangsterboys worden bijdehande straatjochies Mahmut (Önder Dogan) en Apo (Yes-R) voor het karretje van de politie gespannen. De twee kerels moeten noodgedwongen undercover gaan bij een bende om… ach, heel eerlijk, ik weet niet eens meer het hoe en wat. Mahmut mag het hele avontuur begeleiden met zijn voice-over, maar struikelt in het begin over de personages en verhaallijnen. Misschien is het handiger als hij bij het begin begint. En dus worden wij geïntroduceerd tot de twee niet al te snuggere wannabe-rappers die bij hun vader op de zaak werken. En op het pad van de politie komen.

Terwijl zij geïnstrueerd worden over hun taak probeert Mahmut ervandoor te gaan en gaat Apo op de versiertoer met de agente. Haar partner vraagt zich hardop af waarop zij met deze sukkels moeten samenwerken. Natuurlijk moet deze film niet serieus worden genomen. Toch vraag ook ik mij af welke idioot deze twee jongens aanwees om undercover te gaan.

Voor alle duidelijkheid, ik had totaal geen verwachtingen bij Gangsterboys. Alle respect voor Yes-R, ik zie hem echt niet acteren. Ik weet ook nog dat critici, toen Gangsterboys uitkwam, niet al te gul waren met sterren. Ik keek uit naar een flauwe tienerfilm, een luchtig tussendoortje om de avond mee door te komen. Niets meer, niets minder. Helaas heb ik mij vergist.

Gangsterboys is slecht. Maar niet gewoon slecht. De film is er zo op gebrand om zijn publiek hapklare humorbrokken uit te delen, dat het zich helemaal niets van het script lijkt aan te trekken. Dat klinkt vreemd, ik weet het. Maar hou even in gedachte dat Mahmut en Apo undercover moeten gaan. Tussendoor is alle tijd voor liefdesperikelen, doodvermoeiend gekibbel en stellen de twee jongens de stomste eisen. Zelfs voor een parodie wordt de geloofwaardig wel erg sterk opgerekt.

Het irriteert mij overigens niet eens dat Gangsterboys commercieel is.

Gangsterboys stinkt naar een zwaar mislukte poging om te incasseren op namen die bekend zijn bij het jonge publiek. Om ook de rest van Nederland iets te bieden komt er een stoet aan BN’ers voorbij. Beau van Erven Dorens, Georgina Verbaan… Ze doen het aardig. Maar zij kunnen niets met dit kleuterscript. Hetzelfde geldt voor echt goeie acteurs als Jack Wouterse en Cahit Ölmez. De enige die mij overtuigt van goed spel is Jeroen van Koningsbrugge. En ook Dogan weet nog iets van zijn rol te maken.

Het irriteert mij overigens niet eens dat Gangsterboys commercieel is. Ik begrijp heel goed dat investeerders hun geld terug willen zien. Maar nu lijkt het alsof een legertje marketeers heeft gekeken naar onderwerpen die lekker liggen bij de jeugd. Ik bedoel, iedereen is serieus akkoord gegaan met de infantiele dialogen waar zelfs Tim Oliehoek zich voor zou schamen? Misschien dat Ruven alleen dacht aan de potentiële kaartverkoop. Interesseerde het hem geen zak dat de artistieke waarde zwaar onder de nul lag.

Na heel veel gruwelijk onleuke grappen worstelt Gangsterboys zich naar het einde. van Erven Dorens mag afsluiten met de regel “ik heb het in mijn broek gedaan”. Lachen joh.

Gangsterboys (2010) on IMDb

Regie: Paul Ruven. Met: Yes-R en Önder Dogan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.