Luizenmoeder – De Film

Toen Diederik Ebbinge aankondigde dat De Luizenmoeder na twee seizoenen wel was afgelopen, dacht ik dat hij samen met Ilse Warringa aan de creatieve touwtjes trok. Later las ik dat Warringa en Jan Albert de Weerd de stuwende krachten achter de serie waren. Als zij zeggen dat er nog een seizoen komt, dan volgt er nog een seizoen. Simpel. Maar voor dat misschien nog gebeurt is er de filmversie van de populaire serie. En ik heb toch het idee dat Ebbinge een beetje kwaad bloed heeft gezet met zijn uitspraak. Luizenmoeder – De Film start immers met de uitvaart van zijn personage.

De goedhartige schooldirecteur Anton is overleden door obesitas, waar even flink de nadruk op wordt gelegd. Zijn lief Nancy (Bianca Krijgsman) sleept zich snuivend en snotterend door een lofrede meer dan een paar onverstaanbare woorden komen er niet uit. De ijzige Ank (Warringa) vraagt of misschien iemand anders nog wat wil zeggen. Een van de kinderen die ijverig de doodskist voltekenen misschien? De reacties blijven uit. Zou er meer achter zitten dan de satirische lach?

Hoe dan ook, na de uitvaart gaat het leven binnen en buiten school gewoon door. Ook nu dat akelige virus circuleert. Er vallen termen als VC en CC (Voor Corona en Corona Crisis) en het digitaal onderwijs moet echt eens eens serieus worden opgepakt. Ank heeft de directieplek overgenomen maar krijgt concurrentie van nieuwkomer Thomas (Dragan Bakema). Aan hem de taak om de school klaar te stomen voor het digitale tijdperk. Laptops, robots, drones, cameras, algauw zit de hele school volgestopt met de nieuwste snufjes. Dat niet iedereen die techniek kan waarderen, is hun probleem.

De dubbeltaak van regisseren en acteren gaat Warringa goed af. Zij heeft duidelijk gevoel voor het ensceneren van humoristische scènes en verliest het spel geen moment uit het oog. De humor is heerlijk scherp en villein, met ongemakkelijke situaties die tot op het pijnlijke af worden gerekt. Warringa en de Weert delen paper cuts uit, hele kleine sneetjes waarvan de pijn pas later voelbaar wordt. Al heb ik alleen fragmenten van de serie gezien, het is ontegenzeggelijk dezelfde soort grappenmakerij.

Luizenmoeder – De Film zou baat hebben gehad bij een flinke knipbeurt.

Wat Luizenmoeder – De Film minder goed afhandelt is de flinke hoeveelheid aan personages en verhaallijnen. Naast de verdigitalisering van de school zijn er bemoeizuchtige ouders, een verwaarloosd kind in Spiderman-pak, beleeft een juf op haar oude dag nog een romance, ontstaat er een giftige ruzie tussen Ank en Nancy, wil Thomas Ank wegwerken… Alles leidt tot een ontsporende climax, om er op het einde nog een moraaltje tegenaan te gooien.

Luizenmoeder – De Film zou baat hebben gehad bij een flinke knipbeurt. Gewoon de schaar in de verhaallijnen en snoeien. Wilden Warringa en de Weert soms een heel seizoen in nog geen twee uur speeltijd proppen? Is dit misschien stiekem de aanloop naar het door Ebbinge verfoeide derde seizoen, een opzet voor verhalen die elk nog hun eigen afwikkeling krijgen?

Ergens vind ik het trouwens wel erg jammer dat Ebbinge niet meer meespeelt. Ik had graag willen zien hoe de sukkelige Anton met de nieuwe technieken was omgegaan.

Luizenmoeder - De film (2021) on IMDb

Regie: Ilse Warringa. Met: Ilse Warringa en Dragan Bakema

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.