F9: The Fast Saga

Ik vind het heerlijk om alleen films te kijken, ik vind het nog leuker om met mijn vrienden een film te zien. Zoals F9: The Fast Saga. Een van mijn vrienden beschreef het als “een film over mannen met auto’s en agressieproblemen”. Hier en daar pikte ik uit recensies al op dat de actie bombastisch en volledig over de top is. Gewoon lekker zitten met een biertje en chips, verstand op nul en kijken. In de eerste paar minuten lijkt F9: The Fast Saga evengoed ruimte te maken voor drama. Dom (de jonge versie, best goed gespeeld door Vinnie Bennett) is er op de racebaan getuige van hoe zijn vader verongelukt.

De muziek zwelt aan, de camera zoomt diep in op Doms betraande gezicht. Hij is overduidelijk overmand door emotie, wil naar zijn vader toe. Zijn kop vult het beeld, en dan, als de muziek op zijn hoogtepunt is… snijdt regisseur Justin Lin pardoes naar de volgende scène. Jaren later. Weg muziek, weg tranen, hallo beeld van een gelukkige Dom (Vin Diesel). Ik weet niet of het komisch bedoeld is, maar deze overgang is wel heel erg lomp.

Aan de andere kant, wat maakt het uit? Het is niet of de film een goed doorwrocht verhaal wil vertellen, met personages die logische keuzes maken, voortvloeiend uit helder geformuleerde motieven. F9: The Fast Saga wil weten wat je nou allemaal met een auto kan doen. Over een hangbrug scheuren? Ja. Via een touw aan de overkant van een kloof slingeren? Zeker. Er een raket op monteren, om te zien of de auto ontploft? Check. Een auto die de ruimte in wordt gelanceerd? Met twee inzittenden? Die dat ruimte-avontuur nog overleven ook? Drie keer ja.

Het is lachen, maar met ruim twee uur biedt F9: The Fast Saga wel heel erg veel idioterie. De actiescènes vereisen de beruchte suspension of disbelieve, ik kan bij deze mededelen dat mijn suspension of disbelieve het uiteindelijk heeft opgegeven. En dat gebeurt echt niet vaak bij mij. Het werd zelfs zo erg dat ik vragen ging stellen als “zit er wel genoeg benzine in die racende auto’s?”

F9: The Fast Saga moet toch wel de guilty pleasure van het jaar zijn.

Het verhaal… kan het iemand wat schelen waar het over gaat? De plot draait om een soort sleutel om de wereld mee over te nemen. Zoiets. Het acteren is wel aardig. John Cena en Diesel zijn op hun plek als haantjes. Kurt Russell mag een personage spelen met de onvergetelijke naam Nobody. Helen Mirren komt zowaar langs als de moeder van Dom en Jakob.

Nadat ik nogal beduusd de zaal verliet vroeg ik mij hardop af of dit nou gewoon slecht was, of hilarisch slecht. Nu het stof is gaan liggen, neig ik toch naar het laatste. F9: The Fast Saga moet toch wel de guilty pleasure van het jaar zijn. Alleen jammer dat er stevig gehint wordt op een vervolg.

Weer buiten vroegen wij ons nog af wat het volgende deel nou kon bieden. Hoe kan je een auto in de ruimte overtreffen? Er werd gesuggereerd dat de auto’s dan maar ondergronds moeten gaan, al tunnels gravend tegen elkaar moeten racen. We konden erom lachen, toch vrees ik dat het geen vergezochte volgende stap is. Ach, heb ik weer wat om met mijn vrienden naar te kijken.

F9: The Fast Saga (2021) on IMDb

Regie: Justin Lin. Met: Vin Diesel en Michelle Rodriguez

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.