I Know What You Did Last Summer

Na Scream was het helemaal hot om horrorfilms vol te proppen met door popcultuur geobsedeerde tieners. Toevallig had de scenarist van die film, Kevin Williamson, nog een ouder script liggen: I Know What You Did Last Summer, geïnspireerd op het boek van Lois Duncan. Vier goede vrienden vieren op een avond het einde van hun tijd op de middelbare school (wat anders), als zij per ongeluk een man aanrijden. Julie (Jennifer Love Hewitt), het geweten van de groep, wil naar de politie stappen. Gladjakker Barry (Ryan Phillippe) ziet zijn toekomst bij die zet in elkaar storten.

Ray (Freddie Prinze Jr.) en Helen (Sarah Michelle Gellar) zijn het eens met Barry. En dus dumpt het viertal het lichaam in het water. Er gaat een jaar voorbij, als de vier bedreigingen binnenkrijgen. Erger nog, ze worden gestalkt door een gedaante met gigantische haak. Driemaal raden waarvoor die haak dient.

Als het gaat om spanningsopbouw en bloederige beelden, zit I Know What You Did Last Summer prima in elkaar. Johnny Galecki (Leonard uit The Big Bang Theory) is de eerste die aan de haak wordt geregen, en dient als voorproefje van wat het publiek verder kan verwachten. Kelen worden doorgesneden, koppen afgehakt, er zijn achtervolgingen met de auto en het blijft lang raden wie nou de man (of vrouw?) met de haak is.

Op acteergebied I Know What You Did Last Summer ook aardig. Hewitt is niet slecht als scream-queen, al denk ik dat zij meer gecast is op bepaalde rondingen dan bovengemiddeld acteertalent. Gellar, die later furore zou maken in Buffy the Vampire Slayer, is lekker op dreef als egocentrisch kreng. Prinze Jr. en Phillippe hoeven geen enkele moeite te doen om zich voor te doen als narcistische eikels.

Duncan was absoluut niet te spreken over hoe Hollywood haar boek had verfilmd.

Waar het in mijn ogen fout gaat zijn de personages. Ik kijk naar verwende etterbakken die elkaar de rug toekeren als het even tegenzit. Op Julie na is er niet echt iemand die mijn sympathie krijgt. Ook storend is de ontknoping van het verhaal. Na de hele opbouw – ik zal niets verklappen – is het voor mij nogal een anticlimax. Julie gilt, eindigt in de stevige armen van Ray en dan is het klaar. Soort van. Want regisseur Jim Gillespie (of de producenten) wil de mogelijkheid op een vervolg openhouden. En dus moet de deur op een geforceerde opening blijven.

Alles bij elkaar opgeteld weet ik het niet zo goed met I Know What You Did Last Summer. Het begint spannend, het slot is flauw en vreselijk gekunsteld. De beoogde doelgroep trok zich hier trouwens weinig van aan. Het publiek bleef terugkomen voor maar liefst twee vervolgen: I Still Know What You Did Last Summer en I’ll Always Know What You Did Last Summer.

Om nog even terug te komen op de schrijfster van het bronmateriaal. Duncan was absoluut niet te spreken over hoe Hollywood haar boek had verfilmd. Zij had de roman geschreven om de brute dood van haar dochter te verwerken. Hollywood maakte er een, in haar ogen, rechtlijnige slachtfilm van. Ik heb Duncans boek nooit gelezen en kan dat dus niet beoordelen. Toch heb ik ergens het gevoel dat zij gelijk heeft.

Regie: Jim Gillespie. Met: Jennifer Love Hewitt en Freddie Prinze Jr.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.