Ammonite

Als toegewijd filmrecensent ben ik de gek die met deze tropische temperaturen een bioscoop bezoekt. Ik koos voor Ammonite, een film waarvan ik alleen wist dat Kate Winslet en Saoirse Ronan de hoofdrollen spelen. De zaal was leeg en heel even vroeg ik mij nog af of ik wel juist zat. Gezien F.C. Hyena maar twee zalen heeft, zou die vergissing een prestatie op zich zijn. Toen de kaartverkoper langskwam en zei dat ik de zaal voor mijzelf had, wist ik dat het alsnog goed was. De voorstelling kon beginnen. In Ammonite maken wij kennis met Mary Anning (Winslet).

Elke dag zoekt zij op het strand naar fossielen. De vondsten neemt zij terug naar huis – wat tegelijk een museum is – om alles nauwkeurig te wassen en documenteren. De wereld van archeologie bestaat in deze tijd dan nog vooral uit mannen, toch heeft Mary naam voor haarzelf gemaakt. Op een dag komt fan Roderick Murchison (James McArdle) langs met zijn vrouw Charlotte (Ronan).

Roderick is zeer geïnteresseerd in Mary’s dagelijkse speurwerk en moedigt Charlotte aan om strandwandelingen te maken. Zij lijdt onder een zwaar gemoed, volgens de arts is zij gebaat bij rust en baden in de zee. Omdat Roderick voor zaken door moet reizen, vraagt hij Mary om op Charlotte te passen. Tegen betaling, natuurlijk. Mary gaat sputterend akkoord. En dan gebeurt er iets onverwachts: de vrouwen worden verliefd op elkaar.

Regisseur Francis Lee filmt zijn personages dicht op de huid en laat hun liefde heel langzaam opbloeien. Zo gepassioneerd seks is, zo fragiel is hun verhouding. Charlotte en Mary hebben tegengestelde persoonlijkheden die aantrekken en botsen. Mary is in zichzelf gekeerd, heeft er moeite mee mensen toe te laten. Charlotte is juist levendig en enthousiast. Hun karakters worden perfect neergezet tijdens een muziekavondje: Mary zit achterin, Charlotte kiest de eerste rij.

Ammonite is een intieme ervaring, een kleine film die de kijker uitnodigt om een verboden, doch verterend liefdesverhaal mee te maken.

Hoe mooi de breekbare liefde tussen de twee is, ik vraag mij af of het kan standhouden. Is het een complementair samenzijn, waarbij de twee verschillende temperamenten elkaar aanvullen? Of moet dit op den duur stuklopen? Charlotte wil Mary dolgraag in de buurt houden, Mary is niet van plan om haar eigen leven voor Charlotte om te gooien. Het is sowieso erg lastig om Mary te doorgronden, al heb ik wel mijn vermoedens over wat er met haar aan de hand kan zijn.

Ook Charlottes huwelijk en moederschap vormen een hindernis. Zij heeft kinderen. Als zij echt voor Mary kiest, betekent dit een scheiding en gedeelde voogdij. In die tijd, de jaren 1840, kwam je daar echt niet zo makkelijk mee weg. Charlotte doet wel een poging om de relatie met Mary te redden, het is tevergeefs.

Ammonite is een intieme ervaring, een kleine film die de kijker uitnodigt om een verboden, doch verterend liefdesverhaal mee te maken. Het doet denken aan die andere film waarin twee vrouwen bij elkaar de liefde vinden: Portrait de la jeune fille en feu. Al dook dat drama dieper in het verhaal en zat er een vleugje esoterie in. Tropische temperaturen of niet, Ammonite was het bioscoopbezoek meer dan de moeite waard.

Regie: Francis Lee. Met: Kate Winslet en Saoirse Ronan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.