Ace Ventura: Pet Detective

Voordat Jim Carrey definitief naam maakte als de manische komiek in films als The Mask en Dumb and Dumber, speelde hij in sketches voor het programma In Living Color. Toen kwamen hij en regisseur Tom Shadyac een script tegen van Jack Bernstein. Het was eerst een parodie op Sherlock Holmes, er werd besloten het personage te herschrijven tot dierendetective. Carrey en Shadyac gebruikten de opzet om de bizarste grappen te bedenken. Zo werd Ace Venture: Pet Detective geboren. Een komedie waarin Carrey zijn elastische kop en tomeloze energie inzet voor de lach. Hij speelt Ace Ventura.

Een dierendetective dus, die niet zo veel heeft met mensen, en zich des te meer verbonden voelt met dieren. Op het politiebureau kan hij rekenen op hoongelach, voor diereneigenaren is hij een godsgeschenk. Hij kan namelijk elk verdwenen dier terugvinden. Op een dag wordt hij benaderd door Melissa Robinson (Courtney Cox). De mascotte van een footballteam, een dolfijn, is ontvoert. Ace Ventura moet hem terugvinden. Hoe dieper hij zich in de zaak graaft, hoe absurder de film wordt.

Het verhaal is zo krankzinnig, zo idioot, dat je je afvraagt wat Carrey en Shadyac geslikt hebben genomen tijdens het schrijven. Zo stuit Ace op een identiteitswisseling, wordt duidelijk dat hij strikt heteroseksueel is, blijkt het erg makkelijk om hogerop te komen bij de politie en loopt Ace gekleed in tutu rond in een gesticht. Je moet het zien om te geloven. En begrijpen. Hij weet een hele scène te gebruiken om in superslowmotion op iemand af te komen, om vervolgens de handeling “terug te draaien”.

Ace Ventura: Pet Detective is geen film dat steunt op een logisch verhaal. Deze komedie wil geen taboes doorbreken of het publiek een spiegel voorhouden. Het is puur en alleen een uitlaatklep voor Carrey, om de hyperactieve komische gek in hem los te laten. Ik vraag mij af hoe het voor de acteurs om hem heen moet zijn geweest. Zouden er veel takes nodig zijn geweest omdat Cox haar lachen niet kon inhouden? Zou Sean Young zich hebben geërgerd aan zijn dominante, onvoorspelbare energie?

Ik kan enorm genieten van dit soort onbesuisde onzin, al wordt de grappenvaart soms vertraagt door flauwe momenten.

Zoals ik al aangaf was hij voor zijn filmdebuut vooral bekend van zijn werk in In Living Color. De prachtzin “alrighty then!” komt van dat programma. En de scène waarin hij uit zijn billen praat (nogmaals, je moet het zien om te geloven) komt van een confrontatie tussen hem en Keenen Ivory Wayans. Met Ace Ventura: Pet Detective kon Carrey voor het eerst bioscoopgaand publiek bereiken met zijn hysterische humor.

Dit opvallende komische debuut – Shadyac regisseerde hiermee zijn eerste film – is alles behalve fijnzinnig. Niet iedereen zal het lompe karakter van Ace Ventura: Pet Detective kunnen waarderen. Of Carreys prominente rol. Sowieso weet hij sinds het begin van zijn filmcarrière het publiek stevig te verdelen. Ik kan enorm genieten van dit soort onbesuisde onzin, al wordt de grappenvaart soms vertraagt door flauwe momenten.

Carrey heeft inmiddels bewezen meer te kunnen dan zijn kop in de meest groteske plooien te trekken, met Ace Ventura: Pet Detective als startpunt bleef hij lange tijd succesvolle, over de top komedies maken. Het serieuzere werk, zoals Man on the Moon zou later komen.

Regie: Tom Shadyac. Met: Jim Carrey en Courtney Cox

Een gedachte over “Ace Ventura: Pet Detective

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.