Ferry

Toen Frank Lammers zijn personage Ferry liet debuteren in de succesvolle serie Undercover, raakte hij een snaar bij het publiek. De levensgevaarlijke drugskoning bleek zo populair dat de fans teleurgesteld reageerde op zijn beperkte aanwezigheid in het tweede seizoen. Dus ging men aan de slag om een film te maken over de schietgrage Brabander. Hoe heeft Ferry zich ontwikkeld tot de drugskoning van xtc? Is hij altijd zo gewetenloos geweest? Wie was hij voor hij Daniëlle (Elise Schaap) ontmoette en met haar ging samenwonen op een camping?

Ferry, zo blijkt uit de eerste scènes, komt uit een getroebleerd gezin waar de losse handjes van pa regeren. Zodra het kan vlucht Ferry naar Amsterdam, waar drugskoning Brink (Huub Stapel) hem liefdevol onder zijn vleugels neemt. Op een kwade dag wordt de distributieplek en Brinks zoon Matthijs (Tim Linde) neergeschoten. Brink wil dat Ferry uitzoekt welke idioten achter de overval zaten.

De immer gehoorzame Ferry gaat aan de slag en komt zo terecht op de bekende camping. Daar ontmoet hij Daniëlle. Terwijl hij de daders een voor een opspoort, weet zij door zijn zwijgzame, norse persoon heen te prikken. Ferry ontdooit in haar kleine handen, maar komt zo wel voor een loyaliteitsconflict te staan. Zeker als zich een dodelijke wending aandient. Aan wiens kant staat hij? Voor wie kiest hij?

Omdat Ferry nu het hoofdpersonage is, heeft Lammers meer ruimte om hem van lagen te voorzien. Hij is meer dan de rechterhand van een drugskoning. Hij is ook broer, zwager en onhandige minnaar. Maar ook een gewetenloze moordenaar. De ene keer schiet hij iemand een kogel door de kop, in de volgende scène zit hij met Daniëlle op de bank een biertje te drinken. Het maakt van hem een onvoorspelbare man, iemand die glimlacht en zijn wapen zal trekken.

Lammers weet met zijn aanwezigheid de aandacht vast te houden, als film had Ferry beter gekund.

Lammers weet als altijd moeiteloos de belangstelling naar zich toe te trekken en levert ook hier topwerk. Ik geloof hem zo als kille schutter met klein hartje. Waar de film de fout ingaat is het voorspelbare, vlakke verhaal. Als Ferry achter de daders aanzit, voelt het alsof hij een lijstje van klusjes afwerkt. Dat past bij zijn karakter, het komt ook wat statisch over. Er zit weinig echte spanning in. Het ontbreekt aan dynamiek, scherpte. Undercover was niet altijd even geloofwaardig, er zat veel meer energie in. Pit.

Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik vind dat Ferry op de aflevering van een gemiddelde misdaadserie lijkt. De personages hebben geen andere functie dan het dienen van de plot. Of om Ferry meer volume te geven. Zijn zus en zwager doen weinig meer dan in hun huisje zitten. Brink moet een vaderfiguur voorstellen, die band komt wel erg snel onder druk te staan. Er blijven ook wat losse eindjes over op het eind, waarin nadrukkelijk verwezen wordt naar Undercover.

Daarover gesproken, volgens mij sluit deze film niet helemaal goed bij de serie aan. Had Ferry in Undercover ook een zus? Was hij niet eerst getrouwd met iemand anders? Ik dacht dat hij alimentatie moest betalen en deze camping had opgezocht om in alle rust met Daniëlle samen te wonen. Sowieso vind ik haar in de film scherper overkomen dan in de serie. Lammers weet met zijn aanwezigheid de aandacht vast te houden, als film had Ferry beter gekund.

Regie: Cecilia Verheyden. Met: Frank Lammers en Elise Schaap

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.