Glitter

Er is een scène in Glitter waarin hoofdrolspeelster Mariah Carey een pet draagt met de woorden “Vitalicio Seguros”. De pet komt vrij opzichtig in beeld en maakt van Carey een puber die ‘s nachts het huis uit is geglipt, maar dat terzijde. Wat is Vitalicio Seguros? Even googelen, en ik krijg als resultaat een Spaanse wielerploeg. Pardon? Wat heeft een Spaanse wielerploeg te maken met Glitter? IMDB en Wikipedia geven geen antwoord. Maar als ik ditmaal google op Glitter én Vitalicio Seguros, denk ik dat ik weet wat er aan de hand is: reclame.

Dat zal Glitter destijds wel nodig hebben gehad. Niet op het moment van filmen, maar wel erna. Glitter kwam namelijk uit op 21 september 2001. Tien dagen nadat vliegtuigen de Twin Towers doorboorden en de hele wereld – en dan met name Amerika – op zijn kop werd gezet. Reken maar dat het publiek wel iets anders aan zijn hoofd had dan de eerste film van mevrouw Carey.

Het was een idee waar zij al sinds eind jaren negentig mee rondliep en ook nummers voor had geschreven. Het project verdween naar de achtergrond tot werd besloten er alsnog leven in te blazen. Zoals zo vaak gebeurt waren er verschillende intenties, waarbij geld, ijdelheid en creativiteit tot een zware botsing komen. Zo ook hier. Het script scheen ter plekke herschreven te moeten worden en van hogerhand werd nogal geduwd op de verschijndatum.

Carey is Billie, een meisje dat op jonge leeftijd verweesd raakt en vrienden wordt met Roxanne (Tia Texada) en Louise (Da Brat). Billie beschikt over een gouden keel en ontmoet de vriendelijke DJ Dice (Max Beesley) die een ster in haar zie. Hij wil haar naar de top begeleiden, maar hoe dichter zij bij de top komen, hoe moeilijker alles wordt. Dat doet toch denken aan A Star is Born. Het verschil met die film is dat hoofdrolspeelsters Lady Gaga wel kon acteren. Carey niet.

Van alle vragen die ik heb over Glitter is die over de Spaanse wielerploeg de meest prangende.

Het is niet eens echt haar schuld, vermoed ik. Carey komt alleen in een spagaat terecht die de hele film lang voortduurt. Zij moet seksualiteit uitstralen en tegelijkertijd een soort naïviteit behouden. Zo draagt zij haar haar in een paardenstaart (zoals zoveel naïeve meisjes…?), maar heeft wel een décolleté van hier tot de andere kant van de wereld. Het is net of ik kijk naar een personage dat zelf ook niet weet waar die aan toe is, en dat wordt erg ongemakkelijk.

Carey voelde dat ook zo en noemde Glitter achteraf de grootste fout uit haar carrière. Na de opnames worstelde zij met gezondheidsproblemen en eindigde zelfs in het ziekenhuis met een zenuwinzinking. Gezien het eindresultaat kan ik mij die zenuwinzinking heel goed voorstellen.

Wat er overblijft is de nog altijd mysterieuze aanwezigheid van Vitalicio Seguros. Van alle vragen die ik heb over Glitter is die over de Spaanse wielerploeg de meest prangende. Dat je je film laat sponsoren, prima. Maar had Carey echt geen andere, subtielere mogelijkheid kunnen kiezen? En nogmaals: wat heeft wielrennen in godsnaam met deze film te maken?

Regie: Vondie Curtiss Hall. Met: Mariah Carey en Max Beesley

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.