Spice World

Voor mij staan de jaren negentig gelijk aan de wereldwijde dominantie van de Spice Girls. De vijf zangeressen, Victoria, Mel B., Mel C., Emma en Geri, werden dankzij een soepel lopende marketingmachine gebombardeerd tot ware heldinnen. De groep stond voor vrouwenpower, iedere zangeres had haar eigen uitgesproken persoonlijkheid en ze maakten ook nog eens lekkere muziek. Zo’n marketingmachine draait op geld. Dus hoe meer dollars, guldens, enz. de vijf vrouwen binnen wisten te zingen, hoe harder de machine werkte, hoe steviger hun grip op de hitlijsten.

Overigens is zingen, als je zo’n supersterrenstatus behaalt, op den duur niet meer noodzakelijk om geld te verdienen. Bovendien kan het leuk zijn de fans met iets anders te verrassen. Misschien dat dit een achterliggende reden kon zijn om een film te maken. Volgens internets betrouwbaarste informatiebron, Wikipedia, waren de zangeressen aanvankelijk benaderd door Disney, maar kon het geboden script hun niet bekoren. Daarom kroop de zus van hun manager achter de computer, met als resultaat de geboorte van Spice World.

Ik ben de eerste om toe te geven de film toen graag te willen zien. Hoe zou Spice World eruitzien? Speelden de vijf vrouwen zichzelf? Een parodie op zichzelf? Welke nummers gingen ze zingen? Waar zou Spice World over gaan? De film is als volgt samen te vatten: de dames worden gevolgd in hun toerbus, rijdend van optreden naar optreden, en moeten tussendoor obstakels overwinnen.

Denk aan een sjofelige fotograaf die stiekem de Spice Girls fotografeert. Of buitenaardse wezens die graag handtekeningen van hun aardse idolen willen hebben. De zangeressen persen zich in de rollen die door de media is opgelegd. Victoria is helemaal gek van kleding, Emma zuigt de film lang aan een lolly, Mel C is steeds bezig met sporten…

Er zullen ongetwijfeld heel veel jonge fans naar de bioscopen zijn getrokken.

Afgezien van snode plannen om de groep uit elkaar te halen, is van plot geen enkele sprake. Iedereen weet dat en dat is precies de grap van Spice World. Het script zit vol met spitsvondig bedoelde vondsten, om het publiek op het hart te drukken dit niet te serieus te nemen. Dat is leuk als die stijl helemaal wordt doorgetrokken. Maar Spice World moet ook zijn publiek dienen en reclame blijven maken voor de vijf zangeressen. Laat ik het erop houden dat de film niet echt stijlvast is.

Tot mijn verrassing lopen er wel beroemdheden rond. Elton John. Hugh Laurie en Stephen Fry zijn in afzonderlijke scènes te zien. Meatloaf zit achter het stuur van de toerbus. Naar eigen zeggen had Gary Oldman graag een rolletje gewild, omdat zijn kinderen naar de muziek van de Spice Girls luisterden. Zelfs Roger Moore daagt op als de ultieme baas van de Spice Girls. Als James Bond zich in deze film laat zien, is het duidelijk: echt iedereen was destijds gek op de popgroep.

Er zullen ongetwijfeld heel veel jonge fans naar de bioscopen zijn getrokken. Ik denk niet dat ik zoveel heb gemist aan Spice World. Ik zou het destijds, hoogstens, een zesje hebben gegeven. In ieder geval een stuk hoger dan mijn score nu. Ik hou het maar op luisteren naar hun muziek. Wat betreft de werelddominatie van de Spice Girls, die begon na de film gestaag af te brokkelen: nog geen half jaar na de opnames verliet Geri de groep.

Regie: Bob Spiers. Met: Spice Girls

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.