Staying Alive

Ik begrijp heel goed dat John Travolta opnieuw aan de slag ging als danser Tony Manero in Staying Alive. Saturday Night Fever bezorgde hem immers faam op wereldniveau, waarom dit succes niet herhalen? Waar ik dan wel weer verrast over ben, is wie de regie in handen nam: Sylvester Stallone. Ik zeg je eerlijk, ik dacht dat het om een andere Sylvester Stallone ging. Iemand met dezelfde naam, afkomstig uit de wereld van musicals. Maar het is echt de spierbundel. Wat doet de vertolker van een bokslegende en getraumatiseerde Vietnamveteraan als regisseur van een dansfilm?

Travolta was naar eigen zeggen op zoek naar een regisseur die de dynamiek van Rocky III kon evenaren. Tot zijn verrassing was Stallone, die Rocky III had geregisseerd, bereid om ook voor Staying Alive achter de camera te staan. Als iedereen daar gelukkig van wordt, is er geen reden om te zeuren. Maar is het vervolg op Saturday Night Fever dan een goede film? Tony is verhuisd naar Manhattan om te kunnen dansen op Broadway.

Hij danst zich in het zweet om een kans te kunnen maken, het wil maar niet lukken om de aandacht op zich te vestigen. Hij legt het aan met Laura (Fiona Hughes) die niets met de straatjongen te maken wil hebben. Jackie (Cynthia Rhodes) voelt de vlinders in haar buik als zij naar Tony kijkt, maar ergert zich blauw aan zijn kinderachtige macho-gedrag. Ziehier de plot van Staying Alive, wat mijlenver afstaat van Saturday Night Fever. Waarom, zo vraag ik mij af, is dit vervolg eigenlijk gemaakt?

Ik ben wat dat betreft in de minderheid want het publiek stroomde massaal toe om Travolta opnieuw zijn danspasjes uit te zien voeren.

Geen van Tony’s vrienden keert terug. Heeft hij nog contact met ze? Hoe is het met zijn broer? Hoe kijkt Tony’s vader naar zijn carrièreweg? Weg is de spanning van het opgroeien in een arme buurt. Weg zijn thema’s als ongeplande zwangerschap of rivaliteit. Daar waar Saturday Night Fever Travolta’s achteloze swag wist over te brengen, het publiek de discovloer op gooide om zo te laten proeven van de disco-opwinding, voelt Staying Alive afstandelijker. Killer.

Om deze kilte op te warmen gaan Stallone en Travolta voor een grootse climax op het toneel. Tony dans halfnaakt rond, is omgeven met glitterpakjes, rook, verschillende kleuren licht en vuurwerk. Het is spektakel, zo groots en spectaculair mogelijk. Het doet mij echt helemaal mij niets. Ik ben wat dat betreft in de minderheid want het publiek stroomde massaal toe om Travolta opnieuw zijn danspasjes uit te zien voeren. Kon het iemand wat schelen dat een actiester het script schreef en in de regiestoel zat. Al heeft Staying Alive zeker niet de dynamiek van Rocky III.

Regie: Sylvester Stallone. Met: John Travolta en Cynthia Rhodes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.