Wild Things

Kevin Bacon noemde het script van de broeierige thriller Wild Things “the thrashiest thing he had ever read”. Ik kan hem alleen maar gelijk geven. Wild Things is een uitnodiging naar fantasieën waar de gemiddelde puberjongen het warm van krijgt. Ergens in het zuiden van zonnig Florida woont en werkt studiebegeleider Sam Lombardo (Matt Dillon). Hij is zeer begaan met de studenten en geniet een populaire status. Tot hij op een dag wordt beschuldigd van verkrachting. De beschuldigende vinger komt van rijkeluisdochter Kelly Van Ryan (Denise Richardson).

Met haar schoolpakje en jurkje is zij de Lolita die al haar charmes in de strijd gooit om Sam te verleiden. Onvrijwillige seks hoort daar, uiteraard, niet bij. En Sam krijgt het helemaal benauwd als ook Suzie Toller (Neve Campbell) hem beschuldigt van gedwongen seks. Agent Ray Duquette (Kevin Bacon) raakt bij de zaak betrokken. Terwijl de plot zich ontvouwt, trakteert regisseur John McNaughton zijn publiek op expliciete, stomende liefdesscènes. Er is een trio tussen Sam, Kelly en Suzie, en ook de twee dames krijgen de gelegenheid zich flink uit te leven.

Het is een opvallend scabreuze toon, die vooral goed is om de reeds geladen sfeer te voeden. Het is één van de twee speerpunten waar Wild Things op staat. De tweede is het duizelingwekkend ingewikkelde verhaal. Wie denkt dat er zich een simpel seksdrama ontvouwt tussen Sam, Kelly en Suzie, vergist zich. Met geld in het spel is het nooit simpel. De betrokkenen zullen, ingegeven door paranoia – want ja, wie weet gaat de ander er met de buit vandoor – alles doen om hun eigen deel veilig te stellen. Dat is precies wat er gebeurt in Wild Things.

Wild Things combineert een heerlijk oplichtverhaal met een smakelijke cocktail van seks en moord.

Elke paar minuten tikken de personages de plot hun kant op, waarop iemand anders weer voor een ommezwaai zorgt. Elk los eindje moet zorgvuldig worden weggewerkt, met nieuwe losse eindjes tot gevolg. De ontknoping van Wild Things is na al die wendingen zo bizar, dat ik meteen weer wil kijken. Wie heeft nou wie in de rug gestoken? Welke hints vang ik tijdens de volgende kijkbeurt? Begrijp ik nu beter hoe het verhaal in elkaar is gewoven? Blijven er toch nog vraagtekens overeind staan?

Wild Things combineert een heerlijk oplichtverhaal met een smakelijke cocktail van seks en moord. Deze film gaat voor slim popcornvermaak, overgoten met een flinke scheut tequila. Zelfs na na het slot moeten afzonderlijke scènes nog uitleggen hoe de puzzel is ontstaan. Dan blijkt in de startscène, als iedereen even bij elkaar is, het hele plan al lang te zijn opgezet. Dit is het soort “trash” dat ik met alle liefde nog eens afspeel.

Regie: John McNaughton. Met: Denise Richardson en Neve Campbell

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.