Heat

Bij de promotie van Heat werd zwaar ingezet op de twee hoofdrolspelers: Al Pacino en Robert De Niro. De twee beste acteurs van hun generatie verschenen in deze misdaad. En ze zouden samen het scherm delen in de nu legendarische koffiescène. Het kon niet anders of daar moest het publiek voor naar de bioscopen komen. Pacino is de springerige agent Vincent Hanna, De Niro de afstandelijke crimineel Neil McCauley. Beide mannen zijn onlosmakelijk verbonden met hun werk. De één spoort geobsedeerd het boeventuig op, de ander heeft de verantwoordelijkheid over een boevengroep.

Het wordt spannend als een klus van Neil verkeerd afloopt en Vincent achter hem aankomt. Neil kan de bloedhondenlucht van Vincent ruiken en houdt de volhardende agent scherp in het vizier. De mannen staan ieder aan de andere kant van de wet, toch is er sprake van wederzijds respect. Het komt niet zo vaak voor dat zij tegenover een geduchte tegenstander staan. Bovendien is er ook iets van herkenning. Hun bestaan is eenzaam. Vincent is twee keer gescheiden, Neil geeft toe dat hij zijn meisje in de steek zou laten voor het werk. Aan de andere kant deinst geen van hen terug om ander neer te schieten.

Dit alles wordt door de twee heren uitgesproken in de veelbesproken koffiescène. Deze scène druipt van het ongemak, de spanning. Je weet dat hier twee aartsrivalen zitten. Hoe diep het wederzijdse respect ook gaat, de beroepscode is sterker. Eenmaal buiten zullen zij weer jager en prooi worden, elkaar achtervolgen tot één van de twee het opgeeft. En dat zal echt niet gebeuren. Het is geen scène van de grootse gebaren, maar onderhuidse dreiging, perfect uitgespeeld door de twee meesteracteurs.

De droomsfeer en rauwe realiteit komen elkaar tegen in het prachtige slotbeeld.

Maar, om nou te zeggen dat dit de hele film op deze scène drijft is ook overdreven. Er is meer moois om van te genieten. De plot zit piekfijn in elkaar, het script besteedt ruimschoots aandacht aan de personages. Dat de helft van die personages uit criminelen bestaat, maakt voor regisseur Michael Mann niet uit. Zelfs de hardvochtigste dief heeft zijn verhaal. Als er dan naar de wapens wordt gegrepen, zijn het echt mensen die worden neergeknald. En over de actie gesproken, ook dat ziet er verbluffend uit. Mann houdt de camera zo dicht mogelijk op de schutters om het publiek mee te nemen in het geweld, terwijl het geknal van de geweren door de straten echoot.

Heat is ook voorzien van een aparte sfeer. Alsof Los Angeles een magisch-realistische plek is waar een zich gewelddadig verhaal afspeelt. De droomsfeer en rauwe realiteit komen elkaar tegen in het prachtige slotbeeld. Hoe makkelijk het ook is om Heat op te hangen aan Pacino en De Niro, deze misdaadfilm is veel meer dan alleen die ene koffiescène.

Regie: Michael Mann. Met: Al Pacino en Robert De Niro

2 gedachten over “Heat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.