The Sweetest Thing

In 2002 werd het niemendalletje The Sweetest Thing uitgebracht. Een echte vrouwenfilm, met in de hoofdrollen Cameron Diaz en Christina Applegate. Niets bijzonders, gewoon een gevalletje kijken met je verstand op nul, het soort film waarvan je al van verre ziet aankomen hoe het afloopt. Daar gaat het ook niet om. The Sweetest Thing wil heel graag bewijzen dat vrouwen net zo onbehouwen kunnen zijn als mannen. En over seks kunnen praten. En zingen. Schrijfster Nancy M. Pimental gebruikt een überdun plotje (naar eigen zeggen geïnspireerd op haar leven) om de seksgrappen aan elkaar te rijgen.

Christina (Diaz) ontmoet in een nachtclub de charmante Peter (Thomas Jane) en zijn minder charmante broer Roger (Jason Bateman). Zij valt als een blok voor Peter, die samen met Roger verder trekt in verband met een bruiloft. Christina besluit achter hem aan te gaan en wordt vergezeld door vriendin Courtney (Applegate). Vriendin Jane (Selma Blair) blijft thuis en moet zich zien te redden met een stukgelopen relatie.

Nu ik erover nadenk vraag ik mij af wat haar functie in het verhaal was. Zij zit er gewoon maar bij, raakt in ongemakkelijke situaties verstrikt, met als dieptepunt een scène die duidelijk is gekopieerd van There’s Something About Mary. In The Sweetest Thing heeft Pimental er iets met een piercing van gemaakt. De “bevrijding” volgt na het gezamenlijk zingen van “Don’t Wanna Miss a Thing” van Aerosmith. Het zal op papier ongetwijfeld hilarisch hebben geklonken. Zo gefilmd is het, op zijn minst, erg bedenkelijk.

Het is mij onduidelijk wat Diaz, Applegate en Blair in het script zagen.

The Sweetest Thing poogt dus te wedijveren met mannelijke tegenhangers, maar schiet zijn doel voorbij. Ver voorbij. De personages zijn doodvermoeiende pubers die je het liefst achter het behang wil plakken. Of afknallen. De grappen lijken door een megafoon te worden gebruld, alles moet zo plat en schreeuwerig mogelijk zijn. Qua stijl schiet het ook alle kanten op. Zie de scène waarin de drie vriendinnen in een restaurant zitten en plots “The Penis Song” te zingen. Ineens zingt iedereen mee en is The Sweetest Thing voor heel even de achterlijkste muscial die ik ooit heb gezien. Waarom in godsnaam? Omdat het leuk is? Had dan op zijn minst voor een betere liedtekst gezorgd.

Het is mij onduidelijk wat Diaz, Applegate en Blair in het script zagen. Misschien wilden zij iets luchtigs op hun cv zetten? Ik hoop alleszins dat iedereen bij het maken van de film de grootste pret heeft gehad. Ik heb zo’n anderhalf uur verspild met de onleukste komedie die ik ooit heb gezien. Luidruchtig, stupide en infantiel.

Regie: Roger Kumble. Met: Cameron Diaz en Christina Applegate

2 gedachten over “The Sweetest Thing

  1. In deze film is mij één scène vooral bijgebleven en ik tast in het duister naar de betekenis ervan. De scène met de glory hole. Kun jij je licht hierover laten schijnen?

    1. Ja, die weet ik ook nog! Het enige wat ik daarvan kan maken is dat iedereen op een dag dacht “wat kan ons het eigenlijk ook schelen”, om vervolgens die scène te draaien. Het kan ook geïnterpreteerd worden als een dikke middelvinger naar de actrice zelf 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.