The Godfather: Part II

Niemand verwachtte dat The Godfather een hit zou worden. Toen de bioscoopkassa’s onophoudelijk rinkelden, smeekte de studio bij Francis Ford Coppola om een vervolg. Gezien hij bij het eerste deel vrijwel elke creatieve beslissing moest verdedigen, hield de regisseur aanvankelijk de boot af. Maar omdat de studio bereid was in te gaan op zijn eisen – onder meer totale creatieve controle – besloot hij er zich evengoed aan te wagen. Met de eerste scène, waarin Michael Corleone (Al Pacino) als nieuw familiehoofd wordt geëerd, wordt de draad van deel één opgepikt. Daarna spoelt Coppola de tijd jaren vooruit.

The Godfather: Part II opent groots met de commune van Michaels zoon, en doet sterk denken aan het feest waarmee The Godfather opende. Dit spiegeleffect trekt Coppola de hele film lang door. Zie ook bijvoorbeeld de poging tot executie in het café en de dramatische ontknoping richting het einde. Zo valt The Godfather: Part II op zowel visueel als narratief niveau samen met zijn voorganger. Het sluit zo mooi aan op deel één, tegelijkertijd staat het prima op zichzelf. Het is een teken van behoorlijk wat vakmanschap om dit soort lagen soepel in een film te verwerken.

In The Godfather: Part II is het Michael die aan de touwtjes trekt. Hij moet wat brandjes blussen tussen zakenpartners, de situatie wordt nog grimmiger als er een aanslag op hem en zijn vrouw Kay (Diane Keaton) wordt gepleegd. Om uit te zoeken wie de dader is, reist Michael af naar Cuba. Terwijl de donkere zijde van de misdaadwereld de ooit zo timide Michael in de greep krijgt, schakelt Coppola naar de jonge jaren van Vito Corleone, Michaels vader. Vito wordt gespeeld door Robert de Niro, die zich dit personage tot in het kleinste detail eigen heeft gemaakt. Hij werkt zich op van winkelbediende tot gevreesde maffiabaas.

The Godfather: Part II is wat betreft speelduur, toon, ontwikkeling van de personages en thematiek nog groter dan het eerste deel.

Het thema, de corrumperende werking van macht, komt dankzij de plotlijn van Vito nog sterker naar voren. Is dit wat Michael ook te wachten staat? Is zijn toekomst zelfs donkerder? Alhoewel vader en zoon sterk op elkaar lijken, overheerst het gevoel dat Michael killer is. Dodelijker. Het is een vermoeden dat in een dramatische scène wordt bevestigd. In het eindbeeld zit Michael ergens in een park. Hij is machtiger dan ooit, maar ook eenzamer dan ooit, met meer bloed aan zijn handen dan hij had gehoopt.

The Godfather: Part II is wat betreft speelduur, toon, ontwikkeling van de personages en thematiek nog groter dan het eerste deel. Veel van wat in deel één aan bod kwam, krijgt hier alle ruimte om nog meer uit te diepen. Het gaat over eer. Familieverraad. Geliefden die zich tegen elkaar keren. Het is maar goed dat Coppola opnieuw het roer in handen nam.

Regie: Francis Ford Coppola. Met: Al Pacino en Robert De Niro

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.