Rocky V

Sylvester Stallone zelf zou achteraf toegeven dat Rocky V geen goede film was. Alhoewel er goede punten zijn aan te wijzen, ben ik grotendeels met hem eens. Na Rocky IV had het al klaar kunnen zijn, de Italiaanse spierbundel besloot om zich niets aan te trekken van de houdbaarheidsdatum van de boksheld. Rocky V gaat direct door na het einde van zijn voorganger. De slechte Rus is verslagen, Rocky Balboa mag zich wederom de bokskampioen noemen. Net zoals in de voorgaande delen. Maar Rocky begint nu serieuze fysieke klachten te krijgen en zal de boskring noodgedwongen moeten verlaten.

Dan slaat ook nog eens het financiele noodlot toe. Door een inschattingsfout van Paulie (Burt Young) raakt Rocky al zijn geld kwijt en moet hij terugverhuizen naar zijn voormalige buurt. Terwijl hij zijn zoon Rocky Jr. (gespeeld door Stallones echte zoon Sage) naar school brengt, babbelt Rocky honderduit over boksen. Rocky Jr. moet echt “straatslim” worden, want in deze buurten heb je naast hersens ook een stel stevige vuisten nodig.

Er dient zich een onverwachte kans aan als hij Tommy (Tommy Morrison) ontmoet. Deze nieuweling hongert naar succes en smeekt de Italiaanse kampioen om hem te trainen. Rocky ziet dit wel zitten. Tommy is een ruwe diamant die flink gepolijst moet worden. Dan zou hij wel eens de top kunnen bereiken. Rocky ziet alleen niet dat hij zo zijn zoon verwaarloost. Het is bewonderenswaardig dat Stallone, opnieuw verantwoordelijk voor het script, ervoor kiest om de verhoudingen in het gezin op scherp te stellen.

Rocky V moet ons er vooral aan herinneren hoe geweldig het titelpersonage is en eindigt als schaamteloze hagiografie.

Door de relatie tussen Rocky en Rocky Jr. te belichten, krijgt het personage nog een verrassend nieuwe dimensie. Het stelt weinig voor, Stallone doet zijn best. Ook leuk hoe Sage laat zien dat het kind van een kampioen nogal wat voor zijn kiezen kan krijgen. Sage straalt dezelfde sterke energie als zijn vader uit en staat moeiteloos te acteren tussen de volwassenen. Als hij niet vroegtijdig was overleden had hij in de voetsporen van papa Stallone kunnen treden.

Omdat Rocky V het product blijft van Stallones gespierde ego, benadrukt de film Rocky’s status van volksheld. Dat Tommy de toorts van de geliefde bokskampioen over zou kunnen nemen is natuurlijk flauwekul. Rocky V moet ons er vooral aan herinneren hoe geweldig het titelpersonage is en eindigt als schaamteloze hagiografie. Wat überhaupt Tommy toevoegde aan de plot? Tsja. Niet zo bijster veel. Rocky zou hierna met rust worden gelaten. Voorlopig. Zestien jaar later, in 2006, zou deel zes volgen. Geschreven én geregisseerd door Stallone.

Regie: John G. Avildsen. Met: Sylvester Stallone en Tommy Morrison

Een gedachte over “Rocky V

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.