The Sum of All Fears

Het is mijn persoonlijke mening dat Ben Affleck beter is in schrijven en regisseren dan acteren. Dat is problematisch bij films waarin hij de hoofdrol speelt. Zoals The Sum of All Fears, waarin hij Jack Ryan vertolkt. Ik ben niet bekend met dit personage, hij komt voor in de boeken van Tom Clancy en is eerder neergezet door Harrison Ford. Het soort acteur met een sterk autoritaire uitstraling, iemand die heel weinig hoeft te doen om stoer over te komen. Affleck oogt dan wel erg suf als CIA-analist die weg wordt gehaald van zijn bureau. De plot: een groep Neo-Nazis wil de gespannen relatie tussen Amerika en Rusland opschudden.

Hun doel is een oorlog uit te lokken waarbij de twee grootmachten elkaar zullen vernietigen. Zo zal er een groots, fascistisch Europa uit de as herrijzen. Na de eerste “aanval” denkt Amerika werkelijk dat Rusland bezig is met provoceren. Jack weet zeker dat er meer aan de hand is. Maar ja, wie gelooft nou een kantoorpikkie, iemand die veel kan met getallen, maar nauwelijks veldervaring heeft? William Cabot (Morgan Freeman) neemt de mentorrol op zich. Zo halverwege de film komt Jack helaas alleen te staan. En dan moet hij zich bewijzen.

Het vervolg laat zich raden en Affleck doet zijn best, het lukt hem maar niet om lekker in de rol van held te komen. Hij is te stuntelig voor dit genre, oogt als de verdwaasde ambtenaar die niet goed weet wat hij hier nou doet. Hij maakt de film niet spannend, maar onbedoeld komisch. Zie de scène waarin hij telefonisch aan zijn vriendin Cathy Muller (Bridget Moynahan) opbiecht een wapeninspectie uit te moeten voeren in Rusland. Natúúrlijk schat, wat een rotsmoes, antwoordt zij, en hangt op. Ik neem haar niets kwalijk.

The Sum of All Fears zou baat hebben gehad bij iemand als Daniel Craig.

Afgezien van deze miscasting is The Sum of All Fears niet eens zo heel slecht. Vergeet even dat de Russische president Nemerov wordt gespeeld door de Ierse Ciarán Hinds en het Amerikaanse sentiment er dik bovenop ligt, en dan is dit best een aardige actiefilm. Regisseur Phil Alden Robinson weet dat het verhaal niet te serieus genomen moet worden. Hij concentreert zich eerder op de exploderende kernbom en de daaropvolgende ravage. Of de romantiek tussen Jack en Cathy, zodat er ook nog wat te zwijmelen valt. Niet te veel, want Jack moet nog altijd de wereld redden.

The Sum of All Fears zou baat hebben gehad bij iemand als Daniel Craig. Of Matt Damon. Zij passen veel beter in het plaatje. Ik denk dat hun aanwezigheid de film spannender had gemaakt. Scherper. Affleck had zich beter een rol achter de camera kunnen toe-eigenen.

Regie: Phil Alden Robinson. Met: Ben Affleck en Morgan Freeman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.