Nina

Omdat de deuren van de bioscopen voorlopig nog gesloten blijven, zal ik het toch moeten doen met het aanbod van de streamingplatforms en de TV. Zo is er Nina, een Pools drama over het gelijknamige hoofdpersonage (gespeeld door Julia Kijowska). Zij en haar partner Wojtek (Andrzej Konopka) proberen al lange tijd kinderen te krijgen, wat steeds niet lukt. Een draagmoeder moet de sleutel tot hun oplossing worden. Als Nina door bijzonder toeval Magda (Eliza Rycembel) Magda ontmoet, is dit het begin van een gespannen vriendschap. Nina ziet wel wat in het vrijgevochten meisje.

Wojtek nodigt haar uit voor een etentje, waar de drie zich tegoed doen aan drank en wiet. Magda blijkt op zowel Nina als Wojtek een hypnotiserende aantrekkingskracht uit te oefenen. Het avondje krijgt een beladen toon en wordt vroegtijdig afgekapt. Helaas is de schade al aangericht en is het begin van een bizarre, fragiele driehoeksverhouding ontstaan. Eén vonkje te en de boel ontploft. Regisseuse Olga Chajdas duwt de drie personages uit hun comfortzones, laat het lekker schuren en scheuren. Blijven Nina en Wojtek bij elkaar? Of zal Magda evengoed nog een wig tussen hen drijven?

Chajdas duikt in het gendervraagstuk, onderzoekt de rollen van mannen en vrouwen. Nina is een Franse docent die tijdens de lessen ingaat op vrouwelijke en mannelijke naamvallen. Om de kinderwens te benadrukken, laat Chajdas de “baarmoederkamer” voorbijkomen: een rustkamer die als baarmoeder is ingericht. Wojtek verlekkert zich intussen onbeschaamd aan Magda. Het heeft iets ranzigs, hoe hij zich gedraagt ten opzichte van dit veel jongere meisje. Aan de andere kant groeien de twee vrouwen naar elkaar toe en wordt hij buitenspel gezet. Moet hij zomaar zijn vrouw opgeven? En wat te denken van Magda, die ineens te maken krijgt met de prangende kinderwens van dit oudere koppel?

Het had allemaal wat strakker gekund, Nina is een prachtig drama over een vrouw die haar eigen liefdeskleur vindt.

Visueel is het erg mooi, de uitwerking is wat rafelig. Waarom wordt Nina eigenlijk verliefd op Magda? Wat is de reden dat Nina zelf geen kinderen kan krijgen? Zij en Wojtek kunnen toch ook adopteren? Er wordt ergens tussen en neus lippen door iets over een miskraam geroepen, dit komt nergens meer terug. Door Chajdas’ chaotische regie – zij duwt direct vol op het gaspedaal – moest ik zeker in het begin naar houvast zoeken. Wie is wie en wat zijn de onderlinge verhoudingen…?

Daar staat tegenover dat Chajdas haar debuutfilm van begin tot eind volpropt met erotische spanning. De twee vrouwen draaien om elkaar heen tot zij eindelijk tussen de lakens eindigen. Later staan Magda en Nina uitbundig met elkaar te dansen en bloeit Nina helemaal op. Wojtek zit met een zuur gezicht toe te kijken. Hoe moet dit aflopen? Het had allemaal wat strakker gekund, Nina is een prachtig drama over een vrouw die haar eigen liefdeskleur vindt.

Regie: Olga Chajdas. Met: Julia Kijowska en Eliza Rycembel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.