Toy Story 4

In Toy Story 3 leek alles af te zijn gesloten. Inderdaad: “leek”. Want voor Woody (Tom Hanks) is het avontuur nog niet helemaal klaar. In Toy Story 4 is Andy vervangen door Bonnie (Madeleine McGraw), een verlegen meisje dat voor het eerst naar de kleuterschool gaat. Woody is ervan overtuigd dat zij een maatje nodig heeft om haar eerste schooldag goed door te komen. Het doet er niet toe dat Bonnie al een flinke tijd niet meer met hem gespeeld heeft, dat hij ligt te verstoffen in de kast. Hij lift stiekem mee in haar rugzak en zorgt ervoor dat zij op school wat kan knutselen.

Bonnie maakt van een vork haar nieuwe speelkameraad: Forky (Tony Hale). Forky leeft echter in de overtuiging dat hij plastic bestek is. Hij is geen speelgoed maar dient om mee te eten, om na afloop te worden weggegooid. Woody doet zijn best om Forky op andere gedachte te brengen. Een plastic vork met een identiteitscrisis. Kom er maar eens op. De plot brengt het speelgoedgezelschap op een camping, er worden nieuwe poppen geïntroduceerd en er is sprake van een vertrouwd gezicht: Bo Peep (Annie Potts). Het liefje van Woody, die in het eerste deel voorbijkwam. In Toy Story 4 is een powerpop die prima voor zichzelf kan opkomen.

Toy Story 4 gaat uiteindelijk over Woody’s realisatie dat hij zich niet langer meer aan een kind kan vastklampen. Dankzij Bo Peep krijgt hij een voorproefje van de ultieme vrijheid. In het pretpark waar zij woont lopen dagelijks honderden kinderen rond die graag met verloren poppen spelen. Maar het is lastig om zomaar te schakelen. Woody is altijd van Andy geweest. Het betekent dat hij, voor het eerst, geen eigendom meer is. Zijn leven lang heeft hij zich aan die wetenschap vastgehouden. Nu moet hij dat plots loslaten.

Met Toy Story 4 zetten de makers een punt achter de magische reis die begon in 1995.

Dat speelt eigenlijk al vanaf het moment dat Buzz Lightyear (Tim Allen) in deel één Woody’s plek als lievelingspop inpikte. Toen al was de vraag: wat als Andy hem niet meer nodig heeft? Nu wordt Woody gedwongen eindelijk die stap te zetten. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit deel in alles een afscheid is. Het is trouwens ook de voorbode van een nieuw begin. Woody heeft rust, zijn poppenmaten kunnen zich opmaken voor avonturen dat het publiek zelf mag verzinnen. Met Toy Story 4 zetten de makers een punt achter de magische reis die begon in 1995.

De plot is trouwens erg druk. Te druk. Er gebeurt te veel. De is film volgestouwd met plotbochten en personages, Woody moet van hot naar her rennen om iedereen te redden en komt ook zelf geregeld in gevaar. Alles komt samen in een ontroerende apotheose, de weg ernaartoe had wat rechter gemogen. Toy Story 4 is heus een prachtige toevoeging aan de filmserie, het had een tandje minder gemogen.

Regie: Josh Cooley. Met: Tom Hanks en Tim Allen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.