Toy Story 2

Vlak voor het nieuwe millennium aanbrak kwamen regisseur John Lasseter en zijn team aanzetten met Toy Story 2. Andy (John Morris) en de poppen vormen nog altijd een onafscheidelijk team. Tussen cowboy Woody (Tom Hanks) en ruimtepop Buzz Lightyear (Tim Allen) is een hechte vriendschap gegroeid. Maar niets kan vredig blijven. Woody komt per ongeluk in een tuinverkoop terecht en wordt ontvoerd door poppenverzamelaar Al McWhiggin (Wayne Knight). Jaren geleden was het Woody die Buzz redde. Nu is het aan Buzz om hetzelfde te doen voor Woody en hem veilig thuis te krijgen.

Spaarpotvarken Hamm (John Ratzenberger), oprekhondje Slinky (Jim Varney), de mopperige Mr. Potato Head (Don Rickles) en nerveuze dinosaurus Rex (Wallace Shawn) gaan met hem mee. Na het trotseren van een gevaarlijke autoweg komt de groep uit in een speelgoedwinkel. Wat de groep niet weet is dat hun kameraad in het huis van Al zit. Daar ontmoet Woody de enthousiaste cowgirl Jessie (Joan Cusack), paard Bullseye en goudzoeker Stinky Pete the Prospector (Kelsey Grammar). Kennelijk maakte Woody (of in ieder geval zijn poppenmodel) jaren geleden deel uit van een populaire tv-show. Met hem is het eindelijk trio compleet en kunnen zij naar het museum om tentoongesteld te worden.

Woody wil niets liever dan terug naar Andy. Aan de andere kant is in het begin van de film zijn arm gescheurd en is hij zo geconfronteerd met zijn “sterfelijkheid”. Of houdbaarheid. Stinky Pete vraagt hem hoelang het nog duurt tot Andy hem zal afdanken. Wil Woody dat moment afwachten? Of ergens in een museum worden uitgestald, waar eeuwige roem hem zal wachten? Tegen de tijd dat Buzz en co. hun cowboy hebben gevonden is het aarzelzaadje geplant. Blijft Woody bij zijn nieuwe vrienden, of gaat hij alsnog terug naar huis?

Na Toy Story hebben de makers voor Toy Story 2 zowel de animatie als het verhaal een flink niveau hoger opgetild.

Toy Story 2 gaat over een pop die worstelt met de vraag hoe relevant hij nog is. Heeft hij nog wel een speelfunctie? Moet hij de reden voor zijn bestaan ergens anders in zoeken? Andy zal ouder worden, andere interesses ontwikkelen. De kans dat Woody ergens in een kast komt te verstoffen is reëel. En dan is er nog de kwestie van zijn gescheurde arm. Hoelang zal hij überhaupt nog ongeschonden kunnen blijven?

Na Toy Story hebben de makers voor Toy Story 2 zowel de animatie als het verhaal een flink niveau hoger opgetild. De personages zien er frisser, soepeler en levendiger uit, zijn nog meer uitgediept. Niemand is echt goed of fout. De makers hebben gezorgd voor flink wat nuances, zodat zelfs voor de grootste stinkerd nog empathie valt op te brengen. De enige rode kaart is voor de soms wel erg flauwe grappen. Maar het is een miniscuul minpuntje op een verder schitterende film. Toy Story 2 is het zeldzame voorbeeld van het vervolg dan beter is dan zijn voorganger.

Regie: John Lasseter. Met: Tom Hanks en Tim Allen

Een gedachte over “Toy Story 2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.