Red Dragon

In het begin van Red Dragon loopt Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) nog even rond als vrij man. De briljante agent Will Graham (Edward Norton) komt toevallig achter de identiteit van de mensenetende kannibaal, en bekoopt dit bijna met zijn leven. Later, als Hannibal zit opgesloten in de cel die de kijker inmiddels goed kent, wordt Wills hulp ingeroepen voor nog één klus. Er is een seriemoordenaar actief onder de naam “The Tooth Fairy” (gespeeld door Ralph Fiennes). De FBI heeft iemand nodig die in de geest van deze verknipte moordenaar kan duiken. Will gaat met frisse tegenzin aan de slag.

Hij heeft echter hulp nodig van een tweede denker. Iemand die net als hij beschikt over een sterk intuïtieve geest, en vanuit het perspectief van de psychopaat kan kijken. Het wordt tijd om een oude bekende bij het onderzoek te betrekken: Hannibal Lecter. De oplettende lezer zal doorhebben dat Red Dragon dezelfde structuur volgt als The Silence of the Lambs: een agent werkt samen met Hannibal om een seriemoordenaar te pakken, terwijl wij die seriemoordenaar volgen in zijn handelingen.

“The Tooth Fairy” heet in het echt Francis Dollarhyde. Hij is geboren met een hazenlip en werd als kind flink mishandeld door zijn grootmoeder. Francis is helemaal geobsedeerd met de Rode Draak (ofwel Red Dragon), een schilderij van William Blake dat hij op zijn rug heeft laten tatoeëren. Hij is ervan overtuigd dat elke moord hem een stapje dichter bij die Rode Draak brengt, om uiteindelijk in dit monster te veranderen. Als hij collega Reba McClane (Emily Watson) ontmoet zet hij vraagtekens bij zijn missie. Zij slaagt erin door Francis’ dikke pantser heen te prikken, maar Francis’ plannen laten hem niet zomaar los. De Rode Draak heeft zich diep in zijn labiele geest genesteld en staat erop om “geboren” te worden.

Red Dragon brengt het geweld van Hannibal en de kale regie van The Silence of the Lambs mooi samen in een sfeervolle horrorthriller.

Ergens is Red Dragon een herhaling van zetten (het beeld van Hannibal in zijn krappe cel is een tikje versleten) het blijft erg genietbaar. Zo is Hopkins is nog steeds griezelig ongrijpbaar als de briljante psychopaat. In de eerste scène zit hij nog naar een concert te luisteren, om daarna doodleuk te dineren met een groep musici. Wat het eten is? Nou, ja, gezien zijn reputatie mag je daar zelf naar raden.

Red Dragon brengt het geweld van Hannibal en de kale regie van The Silence of the Lambs mooi samen in een sfeervolle horrorthriller. Op het eind wordt, om zo de cirkel compleet te maken, het begin van het vervolg aangekondigt. The Silence of the Lambs dus, die jaren geleden al was verfilmd.

Regie: Brett Ratner. Met: Edward Norton en Anthony Hopkins

Een gedachte over “Red Dragon

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.