Mocro Maffia

Als het om kogelharde series van Nederlandse bodem gaat, vind ik Undercover een fantastisch voorbeeld. Maar het kan nog harder. De Videoland-serie Mocro Maffia, die zich concentreert op de drugsoorlog tussen twee bendes, duikt nog dieper in het geweld. Jaouad “De Paus” Ancharad (Achmed Akkabi) en Romano Tevreden (Mandela Wee Wee) waren ooit gezworen maatjes. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor een omvangrijk drugsnetwerk, jaloezie drijft een flinke wig tussen de twee vrienden. In de eerste aflevering probeert Jaouad een drugslading van Romano te onderscheppen.

Romano reageert door twee jochies van zijn groep op pad te sturen en Jaouad even te laten “schrikken”. Eén van hen is de schuchtere Youssef “Muis” Taheri (Oussama Ahammoud). Youssef woont samen met zijn vader en zus, is erg in zichzelf gekeerd en helpt graag zijn neef Adil El Haddoui (Walid Benmbarek) een handje. Adil is weer de rechterhand van Romano en gebruikt Youssef om kleine, smerige klusjes op te knappen. Zoals dus het laten “schrikken” van Jaouad. Deze opdracht verandert in een bloedbad. Van daaruit ontstaat een persoonlijke vendetta.

Als de schietpartij groots in het nieuws wordt gebracht, vermoedt misdaadjournalist Rein de Waard (Daan Schuurmans) dat dit het begin is van iets veel groters. Hij ruikt een verhaal. Hij wordt in zijn speurtocht bijgestaan door stagiair-journalist Matthijs Harderwijk (Jim Deddes) en model Moshin “Mo de Show” Kaddouri (Bilal Wahib). Gedurende de afleveringen cirkelen de personages om elkaar heen, tot de explosieve verhoudingen tot uitbarsting komen. Niemand is nog veilig voor de persoonlijke wraakacties van de drugskoningen, die ten koste van alles zelf over de Amsterdamse onderwereld willen regeren. Als de strijd persoonlijk wordt, zijn ook familie en vrienden niet meer veilig.

Mocro Maffia doet sterk denken aan series als Breaking Bad of Gomorrah, waarin ook iedereen gecorrumpeerd raakt door geld en macht.

Mocro Maffia is een serie die, ondanks de onduidelijke momenten in de plot, helemaal klopt. De acteurs leveren absoluut topwerk. Volgens mij heeft Akkabi tot nu toe vooral zachtaardige personages gespeeld, als Jaouad is hij de stille, ongenadige drugshandelaar. Hij doet zich voor als brave Moslim, tegelijkertijd knalt hij gerust de concurrentie weg. Robert de Hoog is als de gestoorde Tatta net zo gevaarlijk. Hij is stil, maar zaagt als het nodig is een lichaam aan stukjes. Elke aflevering vormt een mooi afgerond geheel en wordt voorzien van een cliffhanger die naar meer doet snakken. Dankzij het script, waarin regelmatig de kleurrijkste vloekwoorden voorbijkomen, voelt Mocro Maffia authentiek. Doorleefd. Alsof de makers zelf in dit gewelddadige milieu hebben geleefd.

Mocro Maffia doet sterk denken aan series als Breaking Bad of Gomorrah, waarin ook iedereen gecorrumpeerd raakt door geld en macht. Niemand is veilig en daarom wordt de serie met elke aflevering spannender. Het is niet de vraag wie zal overleven. Eerder wanneer wie de kogel krijgt.

Regie: Bobby Boermans e.a.. Met: Oussama Ahammoud en Daan Schuurmans

Een gedachte over “Mocro Maffia

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.