Rocky IV

Na Apollo Creed (Carl Weathers) en Clubber Lang (Mr. T) te hebben verslagen, is Rocky Balboa (Sylvester Stallone) door zijn Amerikaanse tegenstanders heen. Tegen wie kan hij het nu nog opnemen in de boksring? Gelukkig dient zich snel een antwoord aan in het vierde deel van deze bokssaga: Ivan Drago, gespeeld door Dolph Lundgren. Ivan is afkomstig uit de voormalige Soviet Unie, getrouwd met Ludmilla (Brigitte Nielsen) en onderworpen aan een superstreng trainingsregime. Het resultaat is een boomlange kerel die zich onoverwinnelijk waant in de ring.

De Soviet Unie wil ook in Amerika van zich laten horen. Ivans woordvoerder daagt daarom Apollo uit voor een gevecht. Ondanks de aarzelingen van Rocky en zijn vrouw Adrian (Talia Shire) accepteert Apollo de uitdaging. Het gevecht is bedoeld als demonstratie, een “vriendschappelijke” krachtmeting. Maar Ivan geeft Apollo letterlijk de doodslag. Vervuld van wraakgevoelens vlucht Rocky naar het barre Rusland, om zich daar in alle rust voor te bereiden om de ultieme terugkeer. Hij zal Ivan hoe dan ook verslaan.

De eerste drie films over bokser Rocky waren, ondanks hun voorspelbaarheid, nog dramatisch. Deel vier ervoer ik als guilty pleasure. Rocky IV gebruikt zo overduidelijk de sentimenten van de Koude Oorlog (Amerika versus Rusland) dat het bijna lachwekkend wordt. Zie hoe Apollo voor zijn wedstrijd tegen Ivan komt opdagen. Hij draagt een jas die is bedrukt met de Amerikaanse vlag, James Brown komt een nummer zingen, er is alles aan gedaan om het nationalistische gevoel op te roepen. De rollen zijn natuurlijk omgedraaid als Rocky tegenover Ivan staat. De Amerikaanse bokser is nu eens niet de volksheld maar de grote vijand. De blonde Russische reus kan rekenen op applaus.

Lundgren straalt een natuurlijk charisma uit, speelt vol overtuiging de rol van verderfelijke tegenstander.

Maar Rocky IV blijft een film die een eigen formule volgt. Natúúrlijk moet Rocky in zijn gevecht tegen Ivan eerst de nodige klappen opvangen, om daarna op te krabbelen en terug te vechten, waarop de toeschouwers hun Russische mascotte zonder gêne laten vallen en zich achter Rocky scharen. Het einde wordt afgemaakt met een speech van Rocky over acceptatie en hoe mensen kunnen veranderen. Hoe is Stallone op deze lachwekkende monoloog gekomen? Hij schreef immers ook het script van het eerste deel. Hoe komt hij dan op zulke holle woorden?

De voornaamste reden dat ik mij heb vermaakt met Rocky IV? De echte superster van deze film: Lundgren. De rol van Ivan is zijn officiele debuut. Hij straalt een natuurlijk charisma uit, speelt vol overtuiging de rol van verderfelijke tegenstander. Dat hij oorspronkelijk uit Zweden komt en dus helemaal niet Russisch is, is geen probleem. Op een handvol zinnen na heeft hij toch nauwelijks tekst, dus niemand die kritiek kan leveren op zijn beroerde “Russische” spraak. Hier bewijst hij zijn kunnen als potentiële actiester.

Regie: Sylvester Stallone. Met: Sylvester Stallone en Dolph Lundgren

Een gedachte over “Rocky IV

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.