Pieces of a Woman

Pieces of a Woman wordt in de pers geprezen om één specifieke scène: het moment dat Martha (Vanessa Kirby) bevalt en er zich puffend, kreunend, gillend en kotsmisselijk doorheen worstelt. Manlief Sean (Shia Labeouf) doet wat hij kan, vroedvrouw Eva (Molly Parker) moet het in de goede banen leiden. Op afschuwelijke wijze gaat het alsnog mis. Regisseur Kornél Mundruczó neemt de pittige scène op in één shot, waarin Kirby vrijwel elke denkbare emotie laat passeren: paniek, pijn, opluchting, ontroering en tot slot verbijstering. Want als de baby is geboren, kleurt het kleine lijfje helemaal blauw.

De hulptroepen worden erbij geroepen, helaas is het dan al te laat. Deze scène is inderdaad prachtig, Pieces of a Woman duurt met zijn ruim twee uur toch langer dan dat ene shot. Na de horrorbevalling gaan Sean en Martha op hun eigen wijze om met de daaropvolgende rouw. Sean hunkert naar intimiteit, Martha klapt helemaal dicht. Iedere poging om de afstand te overbruggen loopt uit op onderhuidse frustraties.

Zo wil Martha haar doodgeboren dochter afstaan aan de wetenschap en helemaal niets te maken hebben met de rechtszaak tegen de vroedvrouw. Sean en Martha’s moeder (gespeeld door Elizabeth Burstyn) kunnen en willen dit niet begrijpen. Hoe kan zij zo koel, zo kil handelen? Als het in gesprekonderwerpen gaat over ouderschap, reageert Martha weer alsof iemand in een verse wond prikt. Zie de scène waarin Sean met Chris (Benny Safdie) bediscussieert hoe een jonge band met veel potentie uit elkaar viel, omdat één van de muzikanten graag vader wilde worden. Op die momenten barst Martha’s verdriet naar boven.

Pieces of a Woman is een mooi relatiedrama waarin LaBeouf en Kirby elkaar perfect aanvullen.

De titel is Pieces of a Woman, het gaat net zo goed over de rouw van de man. Sean wil hoe dan ook de al ingerichte babykamer ongeschonden houden en de reeds gemaakte foto’s van de echo bewaren. Martha wil alles juist opruimen, wat hem onnoemelijk veel pijn doet. Als hij en Martha eindelijk weer het bed delen gaat het uitkleden hem niet snel genoeg en zoekt hij zijn voldoening opnieuw buiten de deur. Zijn alcoholisme speelt op. Het idee dat hij zijn dochter niet eens fatsoenlijk kan begraven bezorgt hem nog meer verdriet.

Pieces of a Woman is een mooi relatiedrama waarin LaBeouf en Kirby elkaar perfect aanvullen. Hij is de onbehouwen kerel met het kleine hart (zijn wanhoop is pijnlijk voelbaar als hij de ambulance stopt), zij is de terughoudende vrouw die op de rem trapt als het moet. Maar, hoe mooi en doorleefd het allemaal ook is, toch wordt het niveau van de bevallingscène nergens meer gehaald. In dat geval zou Pieces of a Woman net een tandje sterker zijn geworden.

Regie: Kornél Mundruczó. Met: Shia Labeouf en Vanessa Kirby

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.