Shirley

Ik had Shirley nog zo graag gezien toen hij vorig jaar in de bioscoop draaide. De tijd kan niet meer terug worden gedraaid, gelukkig zijn er wel VOD’s. De film gaat over schrijfster Shirley Jackson (weergaloos gespeeld door Elisabeth Moss), bekend van de roman House on Haunted Hill en kortverhaal The Lottery. Zij zit er als een berg tegenop om haar nieuwe boek te typen. Shirley worstelt met manisch depressieve buien en zit nu in een heel donker gat. Haar man, Stanley Hyman (Michael Stuhlbarg), met wie zij een onstuimig huwelijk heeft, probeert haar bij de les te krijgen, Shirley stribbelt kattig tegen.

Stanley heeft ook het jonge koppel Fred (Logan Lerman) en Katherine (Victoria Pedretti) uitgenodigd om bij hen te logeren. Fred wil dolgraag aan de slag als hoogleraar en aast op Stanleys positie. Voor Katherine heeft Stanley een andere klus in gedachte: zij kan zich nuttig maken door Shirley in de gaten te houden. Daarbovenop kan zij natuurlijk ook het huis schoon houden. Toch? Want dat moet ook dringend gebeuren en Stanley zelf heeft al genoeg aan zijn hoofd.

Het huwelijk tussen Shirley en Stanley lijkt uit Who’s Afraid of Virginia Woolf? te komen. De twee kruisen de verbale degens, dagen elkaar uit, trekken naar elkaar toe en stoten elkaar af. Fred en Katherine zijn de toeschouwers die ongemakkelijk dicht op het spektakel zitten. Is dit ook hun lot? Zullen zij elkaar net zo in de haren vliegen als dit koppel? Naast vechten moet er ook geschreven worden. Shirley dompelt zich voor haar toekomstige boek onder in de verdwijning van een meisje. Het is alleen lastig om meteen de juiste woorden op papier te typen. Haar aandacht gaat daarnaast uit naar Katherine. Tussen de twee vrouwen is de geladen energie duidelijk voelbaar. Is hier sprake van een lesbische romance? Speelt Shirley een spelletje met de naïeve Katherine?

Onder de broeierige ambiance smeedt Decker tot slot nog een laag seksisme en een botsing tussen oud en nieuw.

Onder de broeierige ambiance smeedt Decker tot slot nog een laag seksisme en een botsing tussen oud en nieuw. Stanley voelt zich wel erg comfortabel bij de (veel) jongere Katherine. Fred zelf steekt evenmin een vinger uit in het huishouden. Dat is toch echt iets voor de vrouwen. Hij popelt om voor de klas te staan, Stanley ziet het niet zitten dat een jonge hond zijn werk even overneemt.

Shirley is een impressionistisch schilderij waarbij de kijker zelf invult wat de voorstelling precies zegt. Is alles wat er gebeurt het boek waar Shirley aan werkt? Welke scènes zijn echt en welke ontsproten aan de fantasie van de personages? Persoonlijk had ik meer scherpte fijn gevonden, Moss en Stuhlbarg maken erg veel goed als huwelijkspartners uit de hel.

Regie: Josephine Decker. Met: Elisabeth Moss en Michael Stuhlbarg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.