Natural Born Killers

Naast zijn regiewerk is Quentin Tarantino ook als pure scenarist bezig geweest. Denk bijvoorbeeld aan True Romance, gedraaid door Tony Scott. Zo was het ook met Natural Born Killers, waar Oliver Stone achter de camera stond. Het verschil met Scott is dat Stone het script helemaal naar zijn hand zette. Dit tot grote frustratie van Tarantino. De film gaat over Mickey (Woody Harrelson) en Mallory (Juliette Lewis). Samen trekken zijn moordend door Amerika en maken naam als berucht en dodelijk duo. Hun bloederige reis wordt gestopt door agent Jack Scagnetti (Tom Sizemore met vetkuif).

De twee worden in de gevangenis gegooid, waar directeur Dwight McClusky (Tommy Lee Jones) een hardhandig bewind voert. Verslaggever Wayne Gale (Robert Downey Jr.) heeft het tweetal nauwlettend gevolgd. Mickey en Mallory mogen dan een spoor van lijken hebben achtergelaten, dankzij de media hebben zij een heldenstatus. Wayne weet dat. En wil daarom, voordat Mickey zijn elektroshock ontvangt, een item over hem maken. Om daar zelf beter van te worden, natuurlijk. Want dit item zou heel veel kijkers kunnen opleveren.

Tarantino had Natural Born Killers geïnspireerd op de terreurdaden van Charles Starkweather en zijn vriendin Caril Fugate. Maar toen Stone en de producers ermee aan de slag gingen, ontstond een bloederige satire op de rol van media. Het is niet voor niets dat Wayne wordt neergezet als aandachtsgeil mannetje. Kan hem het wat schelen hoe krankzinnig Mickey en Mallory zijn. Hij wil de primeur hebben en gaat daarvoor over alle ethische grenzen. Omdat de media het tweetal op elke voorpagina heeft geplaatst, is er rond de twee moordenaars een cultus gecreëerd. Zie de hippies die roepen dat zij het leven echt wel respecteren. Maar áls zij een seriemoordenaar moesten zijn, dan het liefst Mickey. Of Mallory.

Natural Born Killers is eigenlijk een schreeuw van bijna twee uur.

Dit macabere feit dringt ook door tot de kijker. In Natural Born Killers loopt er geen enkel moralistisch verantwoord personage rond. Er is niemand met wie echt een band kan worden gebouwd. Dan maar de twee moordende hoofdpersonages. Als dat al lastig te verdragen is, dan schept Stone er op visueel terrein nog een flinke schep bovenop. Psychedelie, animaties, filters, een sitcom, de film schakelt doodleuk tussen stijlen en genres. Stone zet overal uitroeptekens neer en laat het geweld keihard uitbarsten. Het uitmuntende acteerwerk van de cast maakt het plaatje af.

Natural Born Killers is eigenlijk een schreeuw van bijna twee uur. Een schreeuw waar je in mee wil gaan, of die je van begin af aan afstoot. Pas als de cirkel rond is wordt het stil. Doodstil. Tarantino vond het maar niets dat Stone zijn script zo op zijn kop zette. Maar ik vind het resultaat geweldig.

Regie: Oliver Stone. Met: Woody Harrelson en Juliette Lewis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.