The Midnight Sky

Volgens IMDb zou George Clooney ooit hebben gezegd dat het script voor hem op nummer één staat. Als het script niet goed is, kan hij onmogelijk een goede film maken. Ik moest aan die woorden denken toen ik The Midnight Sky zag, waarin Clooney de hoofdrol speelt en achter de camera staat. Hij is wetenschapper Augustine en blijft in zijn eentje achter op een onderzoeksstation op de Noordpool. De rest is na een wereldwijde ramp geëvacueerd. Omdat Augustine terminaal is en regelmatig aan het infuus moet, heeft het voor hem geen zin om te vluchten voor welke ramp ook.

In plaats daarvan wil hij nog rondvliegende, bemande ruimteschepen waarschuwen om niet terug te keren naar aarde. Zijn missie lijkt te slagen als hij contact krijgt met ruimteschip Aether. De bemanning heeft een planeet voor potentieel leven onderzocht en wil nu weer naar huis. Radiocontact met het schip is zo beroerd, dat Augustine besluit om naar een ander station te gaan. Daar moet hij wel het ijskoude en dodelijke sneeuwweer voor trotseren. En dan duikt ook nog eens de mysterieuze Iris (Caoilinn Springall) op. Een meisje dat maar mondjesmaat haar geheimen prijsgeeft.

De plot van The Midnight Sky is best helder, door de rommelige montage duurt het toch even voor ik begrijp wat er aan de hand is. Het script zelf lijkt ook met plakband aan elkaar te zijn geplakt. Zo is Augustine wel erg goed bestand tegen een sneeuwstorm en kan hij gerust kopje onder gaan in het ijskoude poolwater. Het is mij bovendien een raadsel waarom hij zijn geweer in de sneeuw gooit, terwijl hij het eerder nog over wolven heeft. Het einde is erg mooi bedacht, de uitvoering voelt plompverloren, onuitgewerkt.

Clooney mag voor de volgende keer wel even terugdenken aan zijn eisen voor het script.

Misschien wist Clooney ergens wel dat het script voor The Midnight Sky zwalkt. De beelden zijn namelijk adembenemend, en doen je vergeten hoe rafelig de inhoud is. De ruimte, het desolate sneeuwlandschap waar Augustine in rondzwerft, de buitenaardse planeten, het ziet allemaal piekfijn uit. Clooney, die als acteur met iedere film rijpt, maakt van Augustine een doorleefd personage. Vol van spijt over de dingen die hij fout heeft gedaan, is hij nu vastbesloten tenminste één goede daad te verrichten. Hij ziet er ongezond mager uit, sloft door de gangen van het station. Als Augustine is hij de gebroken wetenschapper die, voor hij sterft, schoon schip wil maken.

The Midnight Sky is niet perfect. Maar als je de plotgaten en andere onvolkomendheden voor lief neemt, is het wel een intrigerende film. Clooney mag voor de volgende keer wel even terugdenken aan zijn eisen voor het script. Gezien films als Confessions of a Dangerous Mind en Good, and Good Luck., heeft hij veel beter materiaal in handen gehad.

Regie: George Clooney. Met: George Clooney en Caoilinn Springall

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.