A Few Good Man

In A Few Good Men speelt de immer opgewonden Tom Cruise de rol van advocaat Daniel Kaffee. Twee soldaten, Louden Downey (James Marshall) en Harold Dawson (Wolfgang Bodison) drongen de kamer van William Santiago (Michael DeLorenzo) binnen om hem een lesje te leren. Santiago zag dat één van de twee een illegaal schot afvuurde en zou ze hebben verraden bij hun meerdere, Nathan Jessep (Jack Nicholson). Zo’n actie kan niet zonder tegenreactie blijven. Dit lesje kent echter een dodelijke afloop en Downey en Dawson worden voor het gerecht gesleept. Maar dan blijkt dat Code Rood is toegepast.

Ofwel, de opdracht voor het “lesje” is van hogerhand gegeven. Daniel krijgt bij zijn verdediging hulp van JoAnne Galloway (Demi Moore) en Sam Weinberg (Kevin Pollack), die elk hun eigen gedachtes over de zaak hebben. Santiago bleek als soldaat niet zo stevig in zijn schoenen te staan. Sam kan het niet verkroppen dat een zwakkere soldatenbroeder zo hardhandig is behandeld. Soldaten horen een front te vormen, zonder tegen elkaar te worden opgezet met idiote codes. JoAnne ziet twee mannen die zijn misbruikt door de leiding. Daniel wil vooral deze zaak winnen. Dat is niet zo makkelijk.

Scenarist Aaron Sorkin stelt ons voor aan een hermetische wereld, waar buitenstaanders met argusogen worden bekeken. Het is een wereld met mannen en vrouwen die absolute loyaliteit zweren aan de bazen. Het beschamen van dat vertrouwen is een misdaad. Als het drietal probeert uit te zoeken wie de opdracht voor Code Rood heeft gegeven, stuiten zij op flinke tegenwerking. Jessep ziet in Daniel een universiteitslulletje, iemand die nog nooit voor het vaderland heeft gevochten. En nu heeft dat eikeltje het lef om te beweren dat er meer achter Santiago’s dood steekt? Dat Downey en Dawson daadwerkelijk van hogerhand tot moord zijn aangezet?

A Few Good Men gaat over eer.

Daniel is eerst de zelfingenomen advocaat die zich kapot ergert aan de stuurse houding van Downey en Dawson. Maar als hij zich realiseert hoe de zaak precies in elkaar steekt, legt hij zijn kop op het hakblok. De confrontatie tussen hem en Jessep is als een haantjesgevecht, waarbij zij driftig op elkaar inpikken. “You want the truth?” briest Jessep. “You can’t handle the damn truth!” Ik vind Cruise nog altijd een eng mannetje, hij kan wel degelijk acteren. Nicholson is de onrustige vulkaan die op het einde uitbarst.

A Few Good Men gaat over eer. Over hoe ver iemand gaat om zijn idealen te verdedigen. Over de consequenties van macht, bepaalde denkbeelden. Hoe koppigheid en arrogantie tot onnodig geweld kan leiden. De film is wat lang, maar komt behoorlijk binnen.

Regie: Rob Reiner. Met: Tom Cruise en Jack Nicholson.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.