Unfaithful

Jaren geleden was er op tv een programma – volgens mij via MTV – die de kijker een kijkje achter de schermen van een film gunde. Het publiek leerde iets over het maakproces, de producers konden rekenen op reclame. Eén van die films betrof Unfaithful, geregisseerd door Adrien Lyne. Hij is bekend van seksuele, broeierige drama’s. Unfaithful is exact zo’n film. Connie Sumner (Diane Lane) is getrouwd met Edward (Richard Gere) en is moeder van Charlie (Erik Per Sullivan). Het huwelijk komt op een dag in gevaar als Connie op een sterk winderige dag pardoes in de armen van Paul Martel (Olivier Martinez) wordt geblazen.

Zo’n leuke jonge kerel is toch onmogelijk om te weerstaan weerstaan? Zij probeert het wel, de seksuele aantrekkingskracht tussen de twee is te groot. Connie en Paul belanden in bed, en beleven stomende avontuurtjes in de bioscoop, het café, of gewoon op de gang. Connie blijft heen en weer slingeren tussen trouw en genot. Het voldoet om te zeggen dat het laatste de overhand heeft. De twee stiekeme geliefden gaan er vol voor.

Edward heeft het vermoeden dat er iets aan de hand is en huurt een privédetective in. De speurder keert terug met foto’s waarop Connies avontuurtjes zijn vastgelegd. Edward besluit om de confrontatie aan te gaan. Vanaf dat moment verandert Lyne van perspectief. Zagen wij eerst alles vanuit de vreemdgaande Connie, nu is het de beurt aan Edward. De sfeer in Unfaithful glijdt zo van erotisch drama naar een geladen thriller. Edward is, vanzelfsprekend, razend op Connie. Maar hij heeft ook vragen. Is het zijn schuld dat zij vreemdging? Heeft hij ergens steken laten vallen? Kunnen zij nog wel verder met elkaar? Hoe moet dit aflopen?

Een brave huismoeder beleeft een slippertje en dat gaat mis.

Unfaithful weet goed de seksueel prikkelende sfeer over te brengen en Lyne bouwt mooi de spanning van een imploderend huwelijk op. Toch kan ik er verder niet zo veel mee. Waarom is dit alles eigenlijk gaande? Wat is de reden dat Connie de liefde buitenshuis zoekt? Krijgt zij van Edward niet voldoende, nou ja, bevrediging, dat zij zich daarom halsoverkop in de armen van de (veel) jongere Paul stort? Ik vind Gere ook niet zo sterk als Edward. Met zijn puppy ogen vind ik hem te duf als in het nauw gedreven echtgenoot.

Het is, als je het mij vraagt, nogal wat heisa om niets. Een brave huismoeder beleeft een slippertje en dat gaat mis. Voor een film van twee uur is dat erg mager. Unfaithful bestaat uit veel mooie beelden, met daaronder een slappe inhoud.

Regie: Adrien Lyne. Met: Diane Lane en Richard Gere.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.