Batman Returns

Ik had Batman Returns op goed geluk uitgekozen. Voorganger Batman viel zeer in de smaak, wie weet wat het vervolg te bieden had. Geen Joker (dus ook geen excellerende Jack Nicholson), wel de in het riool levende Penguin, gespeeld door Danny DeVito. Regisseur Tim Burton laat ons in het begin zien hoe Penguin daar terecht is gekomen. Als deze schurk is geboren, weten zijn ouders niet hoe snel zij van hem af moeten komen. Hun kind is zó misvormd, zó lelijk, dat kan echt niet.

Zij kieperen hun pasgeboren zoontje in het water, via de stroom plonst hij het riool in. Hij sluit vriendschap met andere penguins (want die waggelen daar doodleuk rond) en beraamt zich op een wraakplan. Wat moet je anders in het riool. Toch? Drieëndertig jaar later is Max Schreck (een heerlijke rol van Christopher Walken) bezig om een energiecentrale te bouwen in Gotham City. Hij heeft ook de ambitie om burgemeester te worden, daar houdt hij zijn mond over dicht. Secretaresse Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) is een grijs muisje, tot zij per ongeluk ontdekt wat Max verder van plan is met Gotham City.

Hij duwt haar uit het raam, maar Selina wordt “gered” door katten. En dan… zeg hallo tegen Catwoman. Zij wil wraak op Max, die een bondschap sluit met Penguin. Het is aan Batman (opnieuw gespeeld door Michael Keaton) om de orde in zijn donkere stad terug te krijgen. Hij kan echter niet voorkomen dat Catwoman een hypnotiserende uitwerking op hem heeft. Zal zij het zwaarmoedige pantser waar hij zich achter verschuilt doen doorbreken?

Batman Returns is een vermakelijk vervolg.

Batman Returns is wat betreft toon anders dan Batman. Burtons typerende gothische stijl is duidelijk zichtbaar, dit vervolg moet het doen met een mindere duivelse nemesis. Hoe afstotelijk Penguin er ook uitziet, hij staat ver weg van de anarchistische en doorgedraaide Joker. Hij is minder onvoorspelbaar en leunt sterk op zijn opvallende uiterlijk. Ook Catwoman zorgt voor een heel ander filmgevoel. Pfeiffer kronkelt in haar leren katpakje, geeft de scènes een sterk erotische stemming. Waarom Selina is gered door katten en hoe zij überhaupt Catwoman is geworden, laat Burton in het midden. Wij moeten maar gewoon aannemen dat het zo is.

Batman Returns is een vermakelijk vervolg. Ik denk wel dat het verhaal beter af was geweest zonder Max, met de aandacht op de driehoek tussen Batman, Catwoman en Penguin. De grootste verrassing die Batman Returns voor mij nog in petto had, betrof de periode waarin het zich afspeelde: Kerstmis. Het heeft natuurlijk totaal niets met Kerst te maken. Maar ik vond het wel grappig dat ik uitgerekend tijdens de feestdagen voor deze titel had gekozen.

Regie: Tim Burton. Met: Michael Keaton en Michelle Pfeiffer

Een gedachte over “Batman Returns

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.