Groundhog Day

Volgens de fans en critici is Groundhog Day het hoogtepunt uit het oeuvre van Harold Ramis en Bill Murray. Ramis staat achter de camera, Murray speelt de rol van cynische weerman Phil. Hij reist elk jaar naar Punxsutawney (leuke voor Scrabble…) om verslag te doen van een bijzonder fenomeen. Er is namelijk een bosmarmot dat elk jaar voorspelt of de winter nog zes weken zal duren. Als hij zijn schaduw ziet, moeten de bewoners van Punxsutawney nog zes weken kou lijden. Zo niet, dan kan spoedig warmer weer worden verwacht. Dit jaar wordt Phil vergezeld door nieuweling Rita (Andie MacDowell).

Zij kijkt er erg naar uit, hij wil zo snel mogelijk naar huis. Maar als hij verslag heeft gedaan van de in zijn ogen afschuwelijke dag, wordt hij op dezelfde dag weer wakker. Alles herhaalt zich, hij komt dezelfde mensen tegen. Het ergste is dat hij als enige weet wat er aan de hand is. Ieder ander blijft in het ongewisse. Eerst ontkent hij de bizarre loop van zaken en vermoedt hij dat er een complexe grap wordt uitgehaald.

Maar als hij blijft wakker worden op Groundhog Day, haalt Phil evengoed het beste uit de situatie. Hij manipuleert Rita om haar in bed te krijgen en ontdekt slinkse wegen om aan geld te komen. En hij leert zichzelf piano te spelen. Ook belangrijk. Als de oeverloze herhalingen Phil toch tot waanzin drijven, probeert hij het te stoppen. Tevergeefs. Groundhog Day begint iedere dag vrolijk opnieuw.

Het gegeven van Groundhog Day is zowel grappig als claustrofobisch, Murray slaagt erin tussen die twee uiterste stijlen te balanceren.

Het gegeven van Groundhog Day is zowel grappig als claustrofobisch, Murray slaagt erin tussen die twee uiterste stijlen te balanceren. Ik ken weinig acteurs die humor en ernst zo goed kunnen combineren, zonder dat één van de twee overheerst. Murray is eerst de cynische, zelfingenomen eikel, door de herhalingen wordt hij gedwongen tot gedragsaanpassing. Hij is charmant én arrogant. Ramis zorgt er met slimme montage voor dat het komische drama niet doorschiet met de déjà-vu scènes.

Groundhog Day is een mooie en grappige film, al zie ik niet het meesterwerk wat de fans en critici wel zien. Ik mis de reden achter de vreemde loop waarin Phil gevangen zit. Het had net zo goed een andere dag uit zijn leven kunnen zijn. Het schijnt wel in het originele script te hebben gestaan, op het laatste moment werd het geschrapt. De makers wilden het “magische” gevoel behouden. Ik had het toch graag willen weten.

Voor de trailer, klik hier.

Regie: Harold Ramis. Met: Bill Murray en Andie MacDowell

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.