Sound of Metal

Drummer Ruben (Riz Ahmed) en zijn zingende en gitaar spelende vriendin Lou (Olivia Cooke) vormen samen een metalband. De twee hebben in het leven krassen op hun ziel opgelopen en bij elkaar het ultieme geluk gevonden. Dan slaat het noodlot toe: Ruben verliest zijn gehoor. Hoe graag hij ook op de drums mept, zonder fatsoenlijk gehoor is het onmogelijk om Lou te begeleiden. Ruben dreigt te flippen. Hij is vier jaar van de spuit af en zou zomaar terug kunnen vallen. Daarom stelt Lou voor om hem onder te brengen bij een dovengemeenschap. Onder leiding van Joe (Paul Raci) is er een hele communie opgericht waar iedereen met doofheid leert omgaan.

Joe maakt Ruben duidelijk dat niemand op deze plek zijn of haar doofheid als een handicap beschouwt. Het is nu eenmaal zo. En daar moet je mee leren leven. Ruben heeft er zijn bedenkingen bij. Het liefst blijft hij touren met Lou. Maar zij houdt voet bij stuk: hij moet eerst tot rust komen. Leren leven met zogenaamde gesloten oren. Anders is de kans groot dat hij zichzelf nog meer schade toebrengt.

De springerige Ruben kan zijn beperking niet accepteren. Joe wil hem duidelijk maken dat er soms geen keuze is, Ruben zet door. Hij zamelt geld in voor een dure operatie, in de ijdele hoop nog iets van geluid terug te krijgen. Hij wil weer samenzijn met Lou, muziek maken, reizen, zijn oude leven oppakken. Maar is dat wel mogelijk? Of is Ruben gedwongen om een ander, ongepland pad in te slaan? Als het aan Joe ligt, kan Ruben in de gemeenschap blijven. Is dat ook wat Ruben wil?

Sound of Metal is een prachtige, emotionele film over het onvermijdelijke lot dat omarmd moet worden.

Regisseur Darius Marder wil met Sound of Metal het publiek ervan doordringen hoe het is om gehoorloos door het leven te gaan. De geluidsband wordt gedempt, de dialogen en omgevingsgeluiden onder een dik deken gelegd. Het is een vreemde, onprettige gewaarwording. Communiceren kan alleen nog met handgebaren. Of door aandachtig naar iemands lippen te kijken. Nuances vallen weg. En als je iets wil “zeggen”, moet iemand eerst aangetikt worden. Een flink deel van de wereld is afgesneden. Dat is best griezelig.

Sound of Metal was eerst het project van Derek Cianfrance, om later door Marder op te worden gepakt. Marder heeft de rauwe, doorleefde stijl van Cianfrance behouden, laat in elk shot de pijn van Ruben voelen. Sound of Metal is een prachtige, emotionele film over het onvermijdelijke lot dat omarmd moet worden.

Darius Marder/Riz Ahmed en Olivia Cooke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.