Coming to America

Eddie Murphy is prins Akeem, de toekomstige koning van Zamunda. In Coming to America is hij éénentwintig jaar geworden. De leeftijd om te trouwen met een vrouw die van te voren – met zorg – is uitgekozen. Akeems assistent Semmi (Arsenio Hall) vindt het leven in Zamunda prachtig, Akeem hunkert naar een leven voor zichzelf. Daarom besluit hij om naar Amerika af te reizen. Om voor één keer in zijn leven voor zichzelf te zorgen. Handenarbeid te verrichten. Af te dalen naar het niveau van het gepeupel dat elke dag moet werken om rond te komen. En, het allerbelangrijkste: Akeem wil zelf de vrouw van zijn dromen vinden.

De twee mannen logeren in een ranzig motel, Akeem laat zijn koninklijke vlecht afknippen. En dan begint hun grote queeste. Maar waar ga je naartoe om vrouwen te ontmoeten? Nadat zij alle cafés hebben bezocht, krijgen Akeem en Semmi de tip om een kerk te bezoeken. Daar valt Akeem voor de charmes van Lisa McDowell (Shari Headley).

Maar volgens de filmwetten mogen de twee niet zo snel in elkaars armen vallen. Lisa werkt bij familierestaurant McDowells en heeft al een relatie met gladjakker Darryl Jenks (Eriq La Salle). Dus gaat Akeem samen met Semmi hier als schoonmaker aan het werk. En gooit hij alles in de strijd om Lisa te charmeren. Gezien hij als gepamperde prins geen benul heeft van hoe het werkt in de realiteit, kan hij nog wel eens… aparte moves uit de kast halen. Darryl zit ontzettend hard te slijmen bij Lisa’s vader Cleo (John Amos), en maakt bij elke gelegenheid Akeem belachelijk.

Coming to America leeft op als Murphy meerdere personages speelt.

Persoonlijk vond ik Coming to America gewoon een aardige komedie. Niets bijzonders. De grappen waren overwegend flauw en soms erg makkelijk. Het verhaaltje over Zamunda kwam op mij nogal geforceerd over. Er wordt nota bene in een museum aandacht besteedt aan dit bijzondere koninkrijk, toch is er helemaal niemand die ervan heeft gehoord? Of Akeem herkend?

Coming to America leeft op als Murphy meerdere personages speelt. Naast Akeem kruipt hij ook in de rol van vlotgebekte kapper, gospelzanger en een blankgeschminkte Jood. Dat is knap, om zo veel verschillende persoonlijkheden neer te zetten, die soms ook met zijn allen in één scène spelen. Dan vind ik Murphy ook op zijn best. Als Akeem is hij aardig, de energiestand gaat op standje elf als de grofgebekte komiek personages met meer vuur mag vertolken. Hij mag in de herkansing: voor volgend jaar is het vervolg aangekondigd.

John Landis/Eddie Murphy en Arsenio Hall

Een gedachte over “Coming to America

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.