https://www.youtube.com/watch?v=R7HUwjLCNkU

Ghost Rider

Lang geleden maakte de Duivel gebruik van ghost riders. Premiejagers die bij de onderwereldkoning onder contract stonden en zielen moesten verzamelen. Eén zo’n ghost rider moest de zielen van het meest verdorven dorp ooit bij elkaar krijgen. Daarmee zou de Duivel zo machtig worden, dat de ghost rider in kwestie twijfels kreeg over de overdracht. Daarom deed hij iets wat geen enkele andere ghost rider ooit deed: hij ontsnapte van de Duivel. Eeuwen later maken wij kennis met Johnny Blaze (eerst gespeeld door Matt Long, daarna Nicolas Cage) en zijn vader Barton Blaze (Brett Cullen). Vader en zoon werken als stuntmotorrijders.

Johnny ontdekt dat zijn vader dodelijk ziek is. Reden voor de Duivel om eens langs te komen. In ruil voor Johnnys ziel blijft Barton leven. Johnny tekent het contract, helaas blijkt het bedrog. Zijn vader sterft alsnog, Johnny staat nu bij de Duivel in het krijt. Dat komt de Duivel goed van pas. Hij moet namelijk nog wat zielen krijgen. Hier komt het gegeven van Ghost Rider, gebaseerd op de gelijknamige strip en geregisseerd door Mark Steven Johnson, op neer.

Alhoewel het superheldengenre nog steeds niet helemaal mijn ding is (uitzonderingen daargelaten), ben ik wel gecharmeerd van het donkere sfeertje dat Johnson tracht op te roepen. Wel met een ferme tongue in cheeck, de film mag natuurlijk niet te duister worden. Aan Cage de eer om het gaspedaal eens even flink in te trappen en die tongue in cheeck af te leveren. Hij is de enige die zo cool met zijn motor ten val kan komen, om vervolgens heel nonchalant zijn zonnebril op te zetten en naar de schade te vragen.

Cages toewijding aan zijn rol ten spijt, rammelt Ghost Rider nog harder dan de demonische figuur zelf.

Met zijn gevoel voor theater weet hij nog een paar leuke momenten neer te zetten. Zie zijn transformatie naar de demonische geraamte met vlammende schedel. Of hoe hij achter zijn geliefde Roxanne Simpson (Eva Mendes) aanscheurt. Deze onzin kan niet de grote zwakte van Ghost Rider masker: de vele gaten in de plot. Hoezo kon een ghost rider aan de Duivel ontsnappen? Waarom moest Johnnys vader eigenlijk dood? Waarom is de ghost rider sterker dan andere demonen? En sinds wanneer zijn demonen zijn makkelijk klein te krijgen?

Cages toewijding aan zijn rol ten spijt, rammelt Ghost Rider nog harder dan de demonische figuur zelf. Ik begrijp wel waarom hij voor deze rol heeft getekend. Ik begrijp niet hoe Johnson het voor elkaar kreeg er zo’n onsamenhangende rotzooi van te maken.

Mark Steven Johnson/Nicolas Cage en Eva Mendes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.