Bon Bini Holland 2

Omdat Bon Bini Holland al het toonbeeld was van een “geweldige” komedie, moest er natuurlijk een vervolg komen. Ziedaar Bon Bini Holland 2. Jandino Asporaat draaft opnieuw op om zo veel mogelijk typetjes te vertolken. Hij schreef ook mee aan het script, zodat ons gegarandeerd flauwe en vermoeiende humor te wachten staat. Rode draad: simpele jongen Robertico (Asporaat) is al heel lang samen met zijn vriendin Noëlla (Liliana de Vries). Omdat hij zich niet goed genoeg voor haar voelt, is hij nooit op de knieën gegaan. Tot nu. Maar voor hij officieel de Grote Vraag stelt, wil Robertico toestemming hebben van Noëlles’ vader Ken.

Hij reageert op de vraag door een hartaanval te krijgen. Noëlle vliegt direct naar hem toe en stelt Robertico voor om een time-out in te stellen. Zij is zijn gelieg zat, wil vastigheid, vindt dat hij volwassen moet worden. Natuurlijk besluit Robertico alles op alles te zetten om zijn grote geliefde terug te krijgen. Hij vliegt over naar Nederland, waar hij zich beroept op zijn oude maten van de snackbar.

Bon Bini Holland was dan geen meesterwerk (integendeel), het bezat nog enige consistentie. Hoe ongrappig de film ook werd, de typetjes hadden nog reden om voorbij te komen. In Bon Bini Holland 2 hangt alles van willekeur aan elkaar. Zonder enige reden duikt de viezige Sydney Portier op en waggelt de racistische Gerrie de Waal door het beeld. Gewoon, omdat het leuk is. Ik vind het persoonlijk helemaal niet leuk. Eerder of ik naar een heel slecht kleutertoneelstuk kijk.

Bon Bini Holland 2 is volgepropt met pijnlijk onleuke grappen, geforceerde romantiek en karikaturale personages.

Bon Bini Holland 2 is volgepropt met pijnlijk onleuke grappen, geforceerde romantiek en karikaturale personages. Moet die Chinees uit deel 1 nou écht wéér de “r” vervangen door de “l”? Ik heb het idee dat Asporaat Eddie Murphy wil nadoen. De Amerikaanse acteur staat er ook om bekend meerdere personages te spelen in komedies, zie bijvoorbeeld The Nutty Professor. Maar Murphys personages pasten in de film en waren grappig. Asporaat probeert het, hij is niet zo getalenteerd als Murhpy.

Is er dan echt helemaal niets aan? Judeska (ja ja, óók Asporaat) laat in een scène zien dat een pan hard kan aankomen op iemands schedel. Dat toverde een brede grijns op mijn lippen. En, dat wil ik er ook aan toevoegen, Bon Bini Holland 2 wist wel de Platina Film te krijgen. Dit betekent dat minstens vierhonderdduizend bioscoopbezoekers de film hebben bezocht. Ik mag deze film dan rotzooi vinden, er is desalniettemin publiek op afgekomen.

Jon Karthaus/Jandino Asporaat en Liliana de Vries

Een gedachte over “Bon Bini Holland 2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.