Borat 2

Waarom? Dat vroeg ik mij af toen Sacha Baron Cohen het vervolg op Borat bekendmaakte. Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bride to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (hierna aangeduid als Borat 2). Had Cohen geld nodig? Of was er een andere reden om zijn dikbesnorde, misogyne en wereldvreemde typetje weer uit de kast te halen? Ik kan zweren dat Cohen zelf nochtans toegaf dat hij zijn typetjes niet meer kon inzetten. Iedereen weet nu immers wie er onder die vermommingen zit. Aan de andere kant, misschien dat hij als Borat toch opnieuw de fenomenale satire van deel één weet te evenaren.

Borat keert terug naar Amerika om een zoenoffer te brengen. Zijn vorige missie was namelijk toch niet helemaal geslaagd. Het zoenoffer is een aap die de functie van minister uitoefent. Borat heeft ook een dochter, Tutar (Maria Bakalova), die graag met hem mee wil reizen naar Amerika. Hij weigert, zij reist stiekem mee en zorgt dat de aap… niet al te levend in Amerika aankomt.

De plannen moeten worden aangepast. Borat bedenkt snel de perfecte oplossing: hij zal zijn dochter aan Michael Pence geven. Pence is gek op vrouwen, dus dat “geschenk” moet wel goed vallen. Tutar is nog erg robuust qua karakter en uiterlijk, er is werk aan de winkel. De twee bezoeken een plastisch chirurg en Tutar krijgt het advies om zich vooral onderdanig te gedragen.

Daar waar Borat messcherpe komedie afleverde, is de satire in Borat 2 vermoeiend.

Daar waar Borat messcherpe komedie afleverde, is de satire in Borat 2 vermoeiend. Het racisme, volhardende geloof in complotten, en de rechtse voorkeuren worden al lang niet meer verborgen gehouden. De ontmaskeringen zijn geen ontmaskeringen meer. De scènes die mij wél laten lachen hebben niets te maken met het bespotten van de acualiteit. Daarbij is het nu Bakalova als Borats dochter die de lach oproept. Tijdens de dansscène laat zij zich onbeschaamd gaan in een “vruchtbaarheidsdans” met Cohen, waarin zij vol trots haar “maanbloed” laat zien.

Het komt door de aanwezigheid van Bakalova dat Borat 2 nog wel aardig is. Fijn om te zien hoe Cohens typetje tegengas krijgt. Zo worden Borats ideeën over vrouwen bruusk onder de hakken gelopen. De relatie tussen Tutar en Borat voegt aan deze komedie zelfs nog een ukkeltje drama toe. Tot slot: het einde met de advocaat is inmiddels bij iedereen bekend, maar Cohen heeft nog een verrassing in petto. Volstrekt idioot, wel erg leuk.

Jason Woliner/Sacha Baron Cohen en Maria Bakalova

Een gedachte over “Borat 2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.