Bad Boys for Life

Ik zou eigenlijk eerst Bad Boys II moeten bespreken. Maar omdat ik van twee vrienden heb gehoord dat Bad Boys for Life zo beroerd is, besloot ik mij toch eerst aan het derde deel te wagen. Ik zat mij al helemaal te verheugen op de belabberde kwaliteit. Hoe slechter de film, hoe meer ik mij kan uitleven met sarcastische opmerkingen. Ditmaal stonden er twee Belgen achter de camera: Adil El Arbi en Bilall Fallah. De hyperactieve stijl van Michael Bay wordt trouw gevolgd, ik had niet eens geweten dat iemand anders de regie had overgenomen. De druk voor het duo was hoog. Als deze film flopte, konden ze direct terug naar België.

Agenten Mike (Will Smith) en Marcus (Martin Lawrence) vormen nog altijd het eeuwig kibbelende koppel dat op boeven jaagt. Mike is de verstokte vrijgezel, Marcus wordt voor de eerste keer opa. Hij hunkert naar rust, wil het liefste met pensioen. Mike gaat gerust nog wat jaartjes door. Dat plan is voorlopig van de baan nadat er een aanslag op hem is gepleegd.

De schutter is Armando Aretas (Jacob Scipio). Zijn moeder, Isabel Aretas (Kate del Castillo) wil dat Mike boete doet voor een zonde die hij ooit heeft begaan. Arbi en Fallah laten lange tijd in het midden wat die zonde inhoudt. Smith en Lawrence verschijnen nog eenmaal ten tonele met hun personages. De bad boys komen weer in actie. Geholpen door nieuwelingen en flink wat hip en technisch speelgoed.

Ik kan mij goed voorstellen dat lang niet iedereen Bad Boys for Life waardeert.

Smith ziet er nog fit en getraind uit. Geloofwaardig genoeg om een agent te vertolken, in ieder geval. Lawrence daarentegen ziet er inderdaad uit alsof hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Zijn kop lijkt boller en pafferiger. Als hij gekke bekken trekt is het eerder sneu dan humoristisch. Als opa is hij overtuigender dan als agent. Het oeverloze geouwehoer en geruzie tussen de twee heeft nog niets aan kracht ingeboet, al is Smith scherper en grappiger dan Lawrence.

Ik kan mij goed voorstellen dat lang niet iedereen Bad Boys for Life waardeert. Toch heb ik mij best vermaakt. Arbi en Fallah houden het tempo lekker hoog en komen met prachtige actiescènes. Zie de ambulance die wordt bekogeld met een molotovcocktail. Of de vurige climax. Via de plottwist proberen de regisseurs nog wat extra drama aan te boren, het soapigheidsgehalte trapt de geloofwaardigheid onderuit. Bad Boys for Life is geenszins een meesterwerk. Maar zo slecht vond ik hem ook niet.

Adil El Arbi & Bilall Fallah/Will Smith en Martin Lawrence

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.