The Defiant Ones

The Defiant Ones is een miniserie waar regisseur Allen Hughes in vier afleveringen de opmerkelijke carrière’s van Dr. Dre en zijn kompaan Jimmy Iovine belicht. Twee sterke persoonlijkheden die hun stempel op de muziekgeschiedenis drukten. Hughes begint bij de start met de samenwerking met Apple. De deal die Iovine en Dre met het miljoenenbedrijf sloten, ging bijna van de bijna baan omdat de afspraak vroegtijdig uitlekte. Daarna spoelt Hughes terug in de tijd en volgt de levenspaden van zowel Iovine als Dre. Het lot besloot dat hun paden elkaar kruisten. Een samenwerking voor het leven was begonnen. Terwijl hun achtergronden nochtans sterk verschillen.

Zo groeit Iovine op in een warm gezin en wordt Dre’s jeugd gekenmerkt door geweld en mishandeling. Iovine komt toevallig in de muziek terecht en ontdekt zijn roeping als producer en technicus. Voor Dre is muziek alles waar zijn leven om draait. Hij ontwikkelt zich tot succesvolle dj en gaat aan de slag in een nachtclub. Later vormt hij samen met talentvolle rappers als Ice Cube en The D.O.C. de razend populaire rapformatie N.W.A (“Niggaz With Attitudes”). De groep zet gangstarrap op de kaart en verovert de muziekwereld.

Als Iovine en Dre elkaar tegenkomen is er direct een klik. Iovine is het grote brein achter marketingsstrategieën, Dre houdt zich bezig met muziek. Iovine is de man van de ideeën, Dre voelt haarfijn aan welke kunnen slagen. En welke niet. De twee mannen zijn creatief, perfectionistisch, koppig en supergeconcentreerd op wat er moet gebeuren. Voor hun omgeving is dat lang niet altijd even makkelijk, het levert wel resultaat op. Niet voor niets hebben de twee heren inmiddels flink gevulde portemonnees. En brengen de muzikanten uit hun stal succesvolle albums uit.

The Defiant Ones is zuinig met de kritische noten, het is erg inspirerend om te zien hoe ver je kan komen met lef en doorzettingsvermogen.

Hughes laat zangers, vrienden en familie voor de camera komen om hun zegje te doen. Er wordt uitgebreid ingegaan op de donkere geschiedenis van N.W.A., de moord op Tupac, de ontdekking van Eminem, hoe Bruce Springsteens nummer “Because the night” in bezit kwam van Patti Smith, hoe ego’s groeiden en straatoorlogen escaleerden.

The Defiant Ones is zuinig met de kritische noten, het is erg inspirerend om te zien hoe ver je kan komen met lef en doorzettingsvermogen. Deze documentaire doet wat dat betreft sterk denken aan The Last Dance. Ook daarin werd bewezen hoe onuitputtelijke ambitie en koppig doorduwen tot grootse resultaten kunnen leiden. En al ben ik nooit fan geweest van Dr. Dre, deze documentaire heeft mij op zijn minst geprikkeld om naar N.W.A. te luisteren.

Allen Hughes/Dr Dre en Jimmy Iovine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.