Hubie Halloween

Eind deze maand is het weer tijd voor Halloween. Ik betwijfel heel erg of het dit jaar echt gevierd kan worden, maar de gedachte dat dit heerlijk donkere feest nadert, is voor mij genoeg. Adam Sandler, de ongekroonde koning van onzinnige komedies, moet dit ook hebben gedacht. Sinds kort is zijn nieuwste film, Hubie Halloween, te zien op Netflix. De rollen worden gevuld door Sandlers vertrouwde vrienden- en familiekring. Hijzelf speelt de hoofdrol: Hubie. Het soort man-kind waarin Sandler gespecialiseerd is. Hubie woont nog bij zijn moeder, is nog altijd het pispaaltje van het stadje en erg bang aangelegd.

Met Halloween om de hoek is dat laatste niet handig. Helemaal omdat hij zich verantwoordelijk heeft gesteld voor de veiligheid tijdens Halloween. Dit jaar gebeuren er echter vreemde dingen. Zijn nieuwe buurman spijkert de ramen dicht. Er is iemand uit het nabijgelegen gesticht ontsnapt. En Hubies pestkoppen verdwijnen op raadselachtige wijze. Wat is er allemaal aan de hand?

Weinig komieken roepen zoveel weerstand op als Sandler. Al is het maar door zijn ergerlijk kinderlijke houding en de flauwe humor waar hij zich consequent mee bezighoudt. Andere acteurs die in deze film spelen, zoals Kevin James en Julie Bowen, komen veel grappiger over. Zij begrijpen heel goed dat Hubie Halloween helemaal nergens over gaat en acteren daarnaar. James leeft zich uit als hufterige agent, Bowen zet een aangedikt optreden neer als Hubies heimelijke jeugdliefde. Steve Buscemi is erg leuk als de verdachte buurman, die wat te maken kan hebben met de verdwijningen. Ray Liotta komt opdraven met een heetgebakerd personage. Vaste Sandler-gast Rob Schneider moet vanzelfsprekend ook even zijn ding komen doen, dankzij de korte schermtijd is hij nog te pruimen.

Ik denk niet dat het deel gaat uitmaken van de Halloween-tradities.

Wat ik persoonlijk dan weer wel kon waarderen aan deze komedie, is de boodschap die het wil uitdragen: pesten is niet cool. Wat bezielt zijn pestkoppen toch? Goed, Hubie is niet het grootste licht, noch de subtielste kerel, maar zoals zijn beschermende moeder aangeeft: hij doet iemand kwaad. Hij wil het beste voor zijn omgeving, ervoor zorgen dat iedereen veilig Halloween doorstaat. Uiteindelijk leert hij voor zichzelf op te komen.

Hubie Halloween begon op IMDB met een opvallend hoge score, waarop de beoordeling pijlsnel kelderde. Op het moment van schrijven is het gemiddelde een 5.2. Ik zou het cijfer opschroeven tot een krappe voldoende. Ik denk niet dat het deel gaat uitmaken van de Halloween-tradities. Maar het is zeker leuk voor een melige avond.

Steven Brill/Adam Sandler en Julie Bowen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.