Entrapment

Toen ik jaren geleden in het vliegtuig zat, zag ik geheel per toeval Entrapment, een luchtige actiefilm met Sean Connery en Catherine Zeta-Jones. “Luchtige” moet trouwens als relatief woden beschouwd. Ik was destijds net tien jaar. Er zullen ongetwijfeld net-tieners zijn die zo’n film met gemak kunnen bekijken, ik zat met ingehouden adem achter mijn kleine vliegtuigscherm. Het was 1999, de tijd waarin de hele mensheid gespannen afwachtte of in 2000 de wereld eventueel zou vergaan. Er zat een toefje van die angst in de film verwerkt. Nog een reden waarom voor mij “luchtige” kon worden weggelaten.

Centraal staat verzekeringsagent Gin (Zeta-Jones). Zij wil alles op alles zetten om meesterdief Mac (Connery) in te rekenen. Haar werkgever gaat zuchtend overstag. Gin doet haar best om Mac onopvallend te schaduwen, natuurlijk heeft hij haar direct door. Hij brengt Gin een bezoekje, waarop zij beweert zelf een dief te zijn. Er is een klus die erg veel kan opleveren. Maar dan moeten zij het wel samen doen. Als Gin Macs vertrouwen heeft gewonnen, beginnen de voorbereidingen.

Mac is de geduldige, strenge perfectionist die eist dat alle puntjes op de i worden gezet. Gin is de enthousiaste leerling die zich ergert aan Macs botte feedback. Kan er niet even gepauzeerd worden? Mac is resoluut. Eerst moet alles tot in perfectie zijn opgezet. Pauzeren kan altijd nog. Gins baas begint intussen ongeduldig te worden. Misschien dat zij meer updates kan geven over haar undercover-operatie? Dan is er ook de mysterieuze Thibadeaux (Ving Rhames), die de wapens en uitrustingen regelt voor Mac. Wat is zijn rol eigenlijk?

Entrapment is uiteindelijk het verhaaltje van de oude dief en jonge bewonderaar die geleidelijk dichter bij elkaar komen.

Entrapment is uiteindelijk het verhaaltje van de oude dief en jonge bewonderaar die geleidelijk dichter bij elkaar komen. Dat Gin werkt met een dubbele agenda en Mac die agenda heus wel doorheeft, is puur om de spanning te verhogen. Wie zal wie oplichten? Vallen de twee alsnog in elkaars armen? Belangrijker: zal de klus tot een goed eind worden gebracht? Ik zal niets verklappen, maar op die vragen biedt deze film geen verrassingen. Op het einde komen er wel wat konijnen uit de hoge hoed, ook die zijn niet echt opzienbarend.

Ruim twintig jaar nadat ik Entrapment zag, verwachtte ik eerlijk gezegd een sleetse, clichématige actiefilm. Deze film vindt het wiel zeker niet uit en Connery en Zeta-Jones hebben echt wel betere werken op hun palmares staan, het is op zijn minst vermakelijk. Een luchtige actiefilm.

Jon Amiel/Sean Connery en Catherine Zeta-Jones

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.