Enola Holmes

Bij de titel Enola Holmes moest ik uiteraard direct denken aan de wereldberoemde speurneus. Ik kon alleen niet goed inschatten wat voor invalshoek er gebruikt zou worden. Was het bedoeld als liefdevolle ode? Pastiche? Of misschien zelfs een parodie? Geen van allen. Enola (Millie Bobby Brown) woont samen met haar moeder Eudoria (Helena Bonham Carter) in een groot landhuis. Haar opvoeding wijkt nogal af van die van andere vrouwen. Zo leert Enola gevechtstechnieken, leest zij alle boeken in de bibliotheek en gidst Eudoria haar door de geheimen van de alchemie. Dan, op een dag, is Enolas moeder weg.

Verdwenen. Foetsie. Om haar terug te vinden roept zij de hulp in van haar twee beroemde broers: Sherlock (hier gespeeld door Henry Cavill) en Mycroft (Sam Claflin). Omdat de twee broers hun zusje jarenlang niet meer hebben gezien, is de shock bij het weerzien groot. Met name Mycroft kan niet geloven hoe “ruig” Enola is geworden.

Hij wil haar naar een vrouwenschool sturen, waar zij kan leren om zich als een “echte” jongedame te gedragen. Enola pikt dit niet en vlucht weg, op zoek naar haar moeder. Onderweg komt zij de jonge graaf Tewkesbury (Louis Partridge) tegen, die op de vlucht is voor zijn familie. Verder gaat het verhaal nog over een hervormingswet, politieke progressie, conservatisme en emancipatie.

Maar wat deze titel wel degelijk de moeite waard maakt, is de aanwezigheid van Brown.

Zoals het hoort bij een film met een beroemde detective in de hoofdrol, is elk detail van groot belang, blijft de detective het publiek steeds tien stappen voor en is het plot onnavolgbaar. Daar wijkt Enola Holmes niet van af. Maar wat deze titel wel degelijk de moeite waard maakt, is de aanwezigheid van Brown. Zij vult het scherm met haar bruisende optreden en schakelt moeiteloos over van drama naar komedie. Soms is een kleine verandering in haar gezichtsexpressie genoeg om de punchline van een grap te geven, of de emotionele lading van de scène te veranderen. Brown lijkt moeiteloos de film te dragen, terwijl zij echt niet met de minste acteurs samenspeelt.

De pure fans van Sherlock Holmes zullen vraagtekens plaatsen bij Enola Holmes. Sherlock is hier niet de koude analyticus, maar broer die zich zorgen maakt over zijn zusje. Dat hoort niet echt bij het personage. Wie zich daaroverheen kan zetten, krijgt met Enola Holmes wel een erg amusante film voorgeschoteld. En ergens vond ik het best cool om te zien hoe Sherlock (en Mycroft) overtroefd werden door hun zusje.

Harry Bradbeer/Millie Bobby Brown en Henry Cavill

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.