The Fresh Prince of Bel-Air

Sinds enige tijd heb ik de gewoonte om op zondag een serie te kijken. Op dit moment ben ik bezig met The Fresh Prince of Bel-Air, waarin Will Smith voor het eerst optreedt als acteur. Hij had al een flinke naam als rapper opgebouwd en toerde samen met DJ Jazzy Jeff – die ook in de serie verschijnt – over de hele wereld. In The Fresh Prince of Bel-Air is Smith het gelijknamige titelpersonage dat bij zijn rijke oom en tante intrekt. Hij heeft het thuis ruzie gehad met een straatbende, in Bel-Air moet hij veilig zijn. Tante Vivian (eerst gespeeld door Janet Hubert, later door Daphne Reid) vindt het wel leuk om haar neefje in huis te hebben.

Oom Philip (James Avery) heeft het niet zo met Will. Hij ziet een hinderlijke grappenmaker die geen enkele respect heeft voor de familie. Carlton (Alfonso Ribeiro) en nicht Hilary (Karyn Parsons) kijken op hun neef neer. Het jongste lid van de familie, Ashley (Tatyana Ali) kan juist heel goed met Will opschieten. Dat hij een rapper is – een “subtiele” verwijzing naar Smiths eigenlijke carrière – vindt zij erg interessant.

In het begin van The Fresh Prince of Bel-Air moet alles nog goed worden neergezet. Het is niet slecht, maar alles oogt wiebelig. Smith doet heel erg zijn best om te acteren. De overdreven stijl past wel bij zijn übervrolijke en anarchistische personage, het ziet er toch ook knullig en gekunsteld uit. In latere afleveringen neemt hij gas terug en lijkt hij beter in zijn vel te zitten.

Hoewel het in mijn ogen nooit echt meer dan een luchtige sitcom wordt, proef ik wel dat bedenkers Andy en Susan Bororwitz op zijn minst proberen om The Fresh Prince of Bel-Air gewicht te geven.

Hoewel het in mijn ogen nooit echt meer dan een luchtige sitcom wordt, proef ik wel dat bedenkers Andy en Susan Bororwitz op zijn minst proberen om The Fresh Prince of Bel-Air gewicht te geven. Philip en Vivian nemen het gezin mee naar de probleemwijken, zodat hun kinderen (en neef) leren dat het leven niet voor iedereen even eerlijk is. Will kan het maar lastig verkroppen als zijn moeder ineens een nieuwe vriend heeft. De mooiste aflevering is waarin Will teleurgesteld wordt door zijn vader, om dan een knuffel te krijgen van oom Philip. Onder alle grappen blijkt Will zowaar een gevoelige kant te hebben.

Toen The Fresh Prince of Bel-Air was afgelopen, ontwikkelde Smith zich tot een uitstekende acteur. Nu, jaren later, moet er een nieuwe versie van de serie komen. Eens zien wat voor Fresh Prince wij dan krijgen.

Andy Borowitz & Susan Borowitz/Will Smith en James Avery

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.