I Hired a Contract Killer

Henri Boulanger (Jean-Pierre Léaud) is overtollig verklaard op zijn werk. De in Engeland wonende Fransman wordt zijn leven lang al achtervolgd door pech, en besluit hij dat het welletjes is geweest. Hij koopt een dik stuk touw om zichzelf op te hangen, helaas mislukt de zelfmoordpoging. In een morsige bar vraagt hij daarom naar een huurmoordenaar (Kenneth Colley). Maar de dag erna ontmoet de bleue Henri bloemverkoopster Margaret (Margi Clarke) en is hij meteen tot over zijn oren verliefd. De moord mag niet meer doorgaan. Alleen, hij weet niet hoe hij de huurmoordenaar nog kan bereiken. Die bereidt zich intussen voor op deze klus.

Gezien hij met een ongeneeslijke ziekte kampt, zal het de laatste job zijn die hij uitvoert. Met dit doodeenvoudige gegeven presenteert regisseur Aki Kaurismäki met I Hired A Contract Killer een mengsel van drama en gortdroge, duistere humor, uitgewerkt in strakke, langdurige shots en een sterk minimalistische stijl.

I Hired A Contract Killer is in de eerste plaats een beeldende film, Kaurismäki laat de “plaatjes” voor zich spreken. De beetjes tekst die wel voorkomen klinken net zo droog als de manier van filmen. Henris liefdesverklaring aan Margaret is hilarisch zakelijk. Let ook op de scène waarin hij het stuk touw koopt en de verkoper vraagt hoe lang het stuk moet wezen. Het komt heel formeel over, maar met Henris zelfmoordplan in gedachte krijgt het toch een komisch-macabere lading.

I Hired A Contract Killer is in de eerste plaats een beeldende film, Kaurismäki laat de “plaatjes” voor zich spreken.

De acteurs bewegen zich statisch, als poppen die op commando handelingen uitvoeren. Kaurismäki lijkt elke manoeuvre tot in detail te hebben uitgedacht, met komisch effect tot gevolg. Als Henri wordt ontslagen, krijgt hij van de baas een gouden horloge. De baas geeft het horloge echter eerst aan de secretaresse, die het horloge weer aan Henri geeft. Het is een subtiele handeling die duidelijk genoeg maakt hoe de machtsverhoudingen liggen. Net als dat de baas niet snel genoeg op Henris naam kan komen. Kaurismäki heeft ook zorgvuldig aandacht aan het decor besteedt. Henris werkplek is kaal en grijs, zijn woning is benauwend krap, donker en muf. De bar waar hij de huurmoord bestelt zit vol rook en ongure types.

Alles bij elkaar opgeteld is I Hired A Contract Killer een heerlijk absurde film die zich afspeelt in een wereld waar zwartgallig drama en onderkoelde humor elkaar vinden. Het duurt ruim 70 minuten, Kaurismäki weet in die korte tijdsduur nog opvallend veel verwikkelingen te proppen. Nog wonderbaarlijker is dat hij, als ik het mag geloven, het script in slechts een weekeind schreef.

Aki Kaurismäki/Jean-Pierre Léaud en Margi Clarke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.